ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φουκουσίμα: Καθημερινή η διαρροή ραδιενεργού ύδατος στη θάλασσα

Φουκουσίμα: Καθημερινή η διαρροή ραδιενεργού ύδατος στη θάλασσα

Τουλάχιστον 300 τόνοι μολυσμένου από ραδιενέργεια ύδατος διαρρέουν καθημερινά στον Ειρηνικό Ωκεανό από το κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιαπωνικών αρχών.


Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να αντιμετωπίσει το ταχύτερο δυνατόν το «επείγον» αυτό πρόβλημα και να διασφαλίσει ότι η εταιρία η οποία διαχειρίζεται το σταθμό της Φουκουσίμα, η Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για να προχωρήσει η επιχείρηση καθαρισμού, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως και 40 χρόνια και να κοστίσει 11 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ η TEPCO ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ακριβή ποσότητα του μολυσμένου νερού που καταλήγει στη θάλασσα.

«Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σε θέση να πούμε σαφώς πόσο νερό από το υπέδαφος διαρρέει στον ωκεανό», ανέφερε ο εκπρόσωπος της TEPCO Νοριγιούκι Ιμαϊζούμι, απαντώντας στο ερώτημα ενός δημοσιογράφου σχετικά με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις.

Ο Άμπε είχε δηλώσει χθες ότι το πρόβλημα αυτό είναι «επείγον», προσθέτοντας πως «προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον πληθυσμό».

Διαβάστε επίσης:

Δείτε συγκλονιστικές μεταλλάξεις από τη Φουκουσίμα

Φουκουσίμα: Εξαφανίστηκε ο ατμός πάνω από τον αντιδραστήρα 3