ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαρόζο: Σημάδια ανάκαμψης στην Ευρωζώνη

Μπαρόζο: Σημάδια ανάκαμψης στην Ευρωζώνη

Ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, παρά τα επίπεδα - ρεκόρ στα οποία έχει ανέλθει η ανεργία, διαπιστώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επισημαίνοντας ότι το ευρώ ενδυναμώνεται.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην τηλεόραση του Bloomberg, ο επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε ότι τα σενάρια καταστροφής του ευρώ δεν πραγματοποιήθηκαν και ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ισχυροποιείται μετά την ανάκαμψη της Ευρωζώνης από την πιο μακροχρόνια ύφεση στην ιστορία της.

Η Επιτροπή, πρόσθεσε, «επιδιώκει μια πολύ επιθετική εμπορική ατζέντα», ώστε να δώσει ώθηση στις εξαγωγές. «Το ευρώ θα αντιμετωπιστεί ως ένα ισχυρό, αξιόπιστο και σταθερό νόμισμα και η ευρωπαϊκή οικονομία είναι αρκετά σταθερή για να ξεπεράσει την κρίση», ανέφερε ο Μπαρόζο.

Επεσήμανε επίσης ότι πλέον υπάρχουν πολύ καλύτερες προοπτικές και η ανάκαμψη δείχνει τα πρώτα της σημάδια, αλλά, όπως είπε, «υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε για να πούμε ότι αφήσαμε πίσω μας την κρίση».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βγήκε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2013, καθώς η περιοχή διένυσε την πρώτη παρατεταμένη περίοδο ηρεμίας στις χρηματοοικονομικές αγορές από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, αν και η ανεργία παραμένει στο ρεκόρ του 12,1%.

Ο Μπαρόζο προειδοποίησε πως «η κρίση δεν έχει τελειώσει». «Ναι, τεχνικά έχουμε βγει από την ύφεση, αλλά αντιμετωπίζουμε ακόμα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας», ανέφερε.