ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η φορολογική «καταιγίδα» ροκανίζει τις καταθέσεις

Η φορολογική «καταιγίδα» ροκανίζει τις καταθέσεις

Οριακή μείωση εμφάνισαν τον Σεπτέμβριο οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις αυξημένες αναλήψεις που κάνουν οι πολίτες από τα «έτοιμα» για να πληρώσουν τους φόρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, τα οποία είναι εποχικά προσαρμοσμένα και διαφέρουν ελαφρώς από αυτά που δημοσιεύουν ξεχωριστά οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, στην Ελλάδα οι καταθέσεις των νοικοκυριών εμφάνισαν μείωση 1 δισ. ευρώ στα 135,7 δισ. ευρώ.

Στην Κύπρο, οι καταθέσεις συρρικνώθηκαν κατά 1% στα 35,56 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν είχαν μειωθεί κατά 2,1% σε ετήσια βάση.

Στις υπόλοιπες χώρες της ευρω-περιφέρειας οι τραπεζικές καταθέσεις παρέμειναν σχετικά σταθερές.

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μείωθηκαν ελαφρώς, εκτός από την Ελλάδα, και στην Ισπανία, την Ιταλία και την Σλοβενία. Αντίθετα, αύξηση σημειώθηκε σε Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις σημείωσαν οριακή υποχώρηση για τέταρτο συνεχή μήνα.

Οι εκροές προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα νοικοκυριά και ανήλθαν στα 956 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο, σε μηνιαία βάση, στα 161,35 δισ. ευρώ.

Η καθαρή εκροή σε μηνιαία βάση ανέρχεται στα 719 εκατ. ευρώ, η υψηλότερη από τον περασμένο Μάιο, ενώ το τελευταίο τετράμηνο, οι καθαρές εκροές ανέρχονται σε 1,79 δισ. ευρώ.