ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμα κινδύνου για τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών

Σήμα κινδύνου για τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών

Τουλάχιστον 300 εξαγωγικές επιχειρήσεις, συλλογικοί φορείς, μεγάλος αριθμός στελεχών επιχειρήσεων και εργαζόμενοι απορρίπτουν το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την διακοπή λειτουργίας του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου - ΟΠΕ) και του Ινστιτούτου Συσκευασίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος υπαλλήλων του ΟΠΕ.

Τις διαπιστώσεις, παρεμβάσεις στη δημόσια διαβούλευση καθώς και στο «φόρουμ διαλόγου» για την ίδρυση μια νέας ΔΕΚΟ που θα αποτελεί εξέλιξη του «Invest in GREECE», με «προίκα» αρμοδιότητες, την περιουσία και την τεχνογνωσία του ΟΠΕ για τις εξαγωγές, διαβίβασε ο σύλλογος με επιστολή του στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.

Αίτημα των εργαζομένων είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο, «εκτός του ότι πλήττει ανεπανόρθωτα την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα της χώρας, υπηρετεί», επισημαίνει ο ΣΥΟΠΕ, «προσωπικές στρατηγικές στελεχών του συγκεκριμένου υπουργείου» (σ.σ. Ανάπτυξης).

Ο σύλλογος σημειώνει ότι στις παρατηρήσεις της δημόσιας διαβούλευσης διατυπώνεται βάσιμη κριτική πως με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δεν παρουσιάζονται και δεν λαμβάνονται υπόψη τα κρίσιμα εκείνα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων των συγχωνευόμενων φορέων (ιδίως του ΟΠΕ ΑΕ) και δεν προσδιορίζεται, παράλληλα, ο τρόπος επίτευξης του οικονομικού σκοπού του εγχειρήματος.

Επίσης, ο σύλλογος υπογραμμίζει ότι η πρόβλεψη των «συμψηφισμών» μεταξύ Δημοσίου και ΟΠΕ ΑΕ αποτελεί σκοτεινό σημείο των προτεινόμενων διατάξεων και οδηγεί σε άσκοπες και μη επιθυμητές διενέξεις, για την επίτευξη του στόχου της ενίσχυσης του εξαγωγικού εμπορίου.

Έχει επισημάνει, ακόμη, ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη σχετικά με τον τρόπο εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του ΟΠΕ ΑΕ, οι οποίες με την προτεινόμενη λύση καθίστανται αναντίρρητα και αυτόματα ληξιπρόθεσμες στο σύνολό τους και δίνεται η εντύπωση ότι ίσως επιχειρηθεί η νομοθετική διαγραφή (απόσβεσή) τους.