ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βόρεια Ελλάδα: Οι επιχειρήσεις δεν σχεδιάζουν προσλήψεις

Βόρεια Ελλάδα: Οι επιχειρήσεις δεν σχεδιάζουν προσλήψεις

Μπορεί τον Οκτώβριο ο Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500) να κατέγραψε νέα θετική μεταβολή, αποτυπώνοντας την αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων, η οποία είναι απότοκο της φετινής τουριστικής περιόδου, ωστόσο «αναιμική» παραμένει η πρόθεση των βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών να προχωρήσουν σε προσλήψεις.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τις μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη, που διεξάγονται από την εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview, σε δείγμα 500 επιχειρήσεων.

Από τα ευρήματα για τον προηγούμενο μήνα, προκύπτει βάσει των στατιστικών μετρήσεων, πως η επιφυλακτικότητα και ο προβληματισμός μεταξύ των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων εξακολουθεί και υφίσταται, καθώς παραμένουν ανοιχτά σοβαρά ζητήματα γύρω από την οικονομία, όπως η βιωσιμότητα του χρέους και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης NGBI 500 διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο -20 έναντι -23 τον Σεπτέμβριο, -32 τον Αύγουστο, -49 τον Δεκέμβριο του 2012 και -35 τον περυσινό Οκτώβριο.

Ειδικότερα, κατά τον προηγούμενο μήνα, οι βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες έκριναν σε ποσοστό 19% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 15% τον Σεπτέμβριο . Ικανοποιητική χαρακτήρισαν την κατάστασή τους το 42% των επιχειρηματιών, ενώ μειώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 35%, το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο, προσεγγίζουν το 14% οι επιχειρηματίες, που εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση τους, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 17% τον Σεπτέμβριο. Στασιμότητα βλέπει το 51% (46% τον Σεπτέμβριο) και επιδείνωση το 37%, έναντι 35% τον προηγούμενο μήνα.

Η πρόθεση απολύσεων φτάνει στο 21%, έναντι 20% τον Σεπτέμβριο, ενώ στο 11% (έναντι ποσοστού 9% τον Σεπτέμβριο) είναι η πιθανότητα για προσλήψεις.

Το 68% των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, έναντι 71% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά το ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις τον Οκτώβριο καταδεικνύουν μεγάλη μείωση του αριθμού που δήλωσαν πως παρουσίασε καθοδική πορεία (44%, έναντι 56% τον Σεπτέμβριο).

Αύξηση πωλήσεων αποτυπώνεται από το 17%, των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα αναφέρει το 39%, έναντι 27% τον Σεπτέμβριο.