ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρεί το ευρώ μετά την υποβάθμιση της Γαλλίας από την S&P

Υποχωρεί το ευρώ μετά την υποβάθμιση της Γαλλίας από την S&P

Το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου και οι αποδόσεις των γαλλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν, μετά την απόφαση του οίκου Standard & Poor's να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Γαλλίας σε ΑΑ από ΑΑ+.

Η απόδοση των 10ετών γαλλικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,39%, ενώ η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κατά 0,1% κοντά στα 1,34 δολάρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει απώλειες 0,45%.

Ο S&P αιτιολόγησε την υποβάθμιση της Γαλλίας με την εκτίμηση ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται από τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ δεν θα προωθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Η υποβάθμιση αυτή, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, υπογραμμίζει πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης δυσκολεύεται να ανακάμψει μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και την ύφεση που αυτή προκάλεσε.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, ανέφερε ότι ο Ολάντ δεν κατάφερε να αντιστρέψει την τάση μείωσης της ανταγωνιστικότητας της Γαλλίας με αλλαγές στη νομοθεσία για τις εργασιακές σχέσεις και τη φορολογία της μισθωτής εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί επέκρινε την απόφαση του S&P ως ανακριβή και υπεραμύνθηκε των πολιτικών του Ολάντ ως μίας «μαζικής» προσπάθειας για την αποκατάσταση οικονομικής ευρωστίας. Πέρυσι, ο Ολάντ είχε μειώσει τη φορολογία εισοδήματος, χαλάρωσε την εργασιακή νομοθεσία για να κάνει πιο εύκολες τις απολύσεις και επιμήκυνε τον χρόνο εργασίας.

Η Γαλλία έχασε την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση (ΑΑΑ) από τον οίκο Fitch τον Ιούλιο, αφού προηγουμένως και ο οίκος Moody's είχε υποβαθμίσει πέρυσι τον Νοέμβριο το αξιόχρεό της σε Aa1 από Aaa.

Το γαλλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,2% φέτος, κατά 0,9% το 2014 και 1,7% το 2015, σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας προβλέπεται να αυξηθεί το 2015 στο 96% του ΑΕΠ, από 90,2% του ΑΕΠ το 2012.

Διαβάστε επίσης:

Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από τον S&P