ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» 3,85% στο Χρηματιστήριο - Σε 1 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκε ο τζίρος

«Βουτιά» 3,85% στο Χρηματιστήριο - Σε 1 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκε ο τζίρος

Υψηλές απώλειες σημείωσε την Τρίτη το Χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κοντά στις 1.150 μονάδες, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις στους περισσότερους κλάδους της αγοράς, πλην των τραπεζών.

Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 3,85% στις 1.151,66 μονάδες και η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 972 εκατ. ευρώ( !), εκ των οποίων τα 229 εκατ. ευρώ περίπου αφορούσαν σε «πακέτα». Η εκτόξευση του τζίρου συνέβη μετά τις δημοπρασίες, στις οποίες έγιναν οι μεταφορές τίτλων από τα επενδυτικά κεφάλαια που παρακολουθούν αναπτυγμένες αγορές σε αυτά που επενδύουν στις αναδυόμενες.

Κέρδη σημείωσαν 42 μετοχές, απώλειες 92, ενώ αμετάβλητες έκλεισαν 22. Ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 4,61%.

Στη συνεδρίαση, τον υψηλότερο τζίρο σημείωσαν οι μετοχές των ΟΤΕ (-6,27% στα 8,52 ευρώ), ΟΠΑΠ (-8,12% στα 8,82 ευρώ), Τράπεζα Πειραιώς (+8,11% στα 1,60 ευρώ) και Εθνική Τράπεζα (+5,02% στα 4,60 ευρώ)

Δέκα ελληνικές μετοχές, μεταξύ των οποίων οι τρεις μεγαλύτερες εγχώριες τράπεζες, ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, θα συμμετέχουν από την Τετάρτη στον αναθεωρημένο δείκτη των αναδυόμενων αγορών της MSCI.

Αναλυτές αναμένουν σημαντικές εισροές κεφαλαίων σε αυτές τις μετοχές από (παθητικά) επενδυτικά κεφάλαια που διαμορφώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους με βάση τον δείκτη.

Άλλωστε, όπως είπε σήμερα και ο πρόεδρος του ΧΑ Σωκράτης Λαζαρίδης, από τις αρχές του έτους έχουν εισρεύσει στην ελληνική αγορά κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου.