ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PwC: Κεφαλαιακό κενό 280 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες

PwC: Κεφαλαιακό κενό 280 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι πιέσεις που θα ασκηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές αναμένεται να αποκαλύψουν ένα κεφαλαιακό κενό ύψους 280 δισ. ευρώ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες θα κληθούν να το καλύψουν εντός του 2014, όπως εκτιμά η εταιρεία λογιστικού ελέγχου PricewaterhouseCoopers (PwC), σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Τα βιβλία των τραπεζών της ευρωζώνης θα εξεταστούν από την ΕΚΤ το 2014, μια διαδικασία η οποία πιθανολογείται ότι θα αποκαλύψει κεφαλαιακά κενά εάν οι τράπεζες δεν έχουν προβλέψει να αποθεματοποιήσουν ποσά για να αντιμετωπίσουν επισφάλειες, όπως για παράδειγμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Εξάλλου, οι ρυθμιστικές αρχές διαφόρων χωρών της ΕΕ επιβάλλουν πλέον πιο αυστηρά πρότυπα. Στην Ελβετία και στη Βρετανία έγιναν πρόσφατα προσπάθειες να καθοριστεί ένας «λόγος μόχλευσης», που αναγκάζει τις τράπεζες να διατηρούν υψηλής ποιότητας πόρους σε ένα ορισμένο ποσοστό επί του συνόλου του ενεργητικού τους.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με άλλα δύο ταραχώδη χρόνια», επισήμανε ο Μάιλς Κένεντι, στέλεχος της διεύθυνσης χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της PwC. «Για τις τράπεζες εκτός της εποπτείας της ΕΚΤ, οι προκλήσεις δεν είναι λιγότερο έντονες», προσέθεσε.

Τράπεζες όπως η Deutsche Bank και η Barclays ήδη έχουν εξασφαλίσει την αποθεματοποίηση επιπλέον κεφαλαίου ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά τα ευρήματα της PwC υπογραμμίζουν ότι η αγορά περιμένει ότι θα χρειαστούν περισσότερα.

Η PwC ανέφερε ότι ορισμένες τράπεζες μπορεί να καλύψουν μέρος του κενού που θα προκύψει εφαρμόζοντας μέτρα «αυτοβοήθειας», όπως η πώληση πόρων, αλλά υπολόγισε πως το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού ποσού στην Ευρώπη θα καλυπτόταν με 180 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια.

Ροή Ειδήσεων