ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΤ Κύπρου: Αύξηση καταθέσεων - μείωση εκροών

ΚΤ Κύπρου: Αύξηση καταθέσεων - μείωση εκροών

Βελτίωση του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο δείχνουν τα νέα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ).

Σύμφωνα με την ΚΤ περιορίστηκαν σημαντικά οι εκροές καταθέσεων τον Οκτώβριο σε σχέση με προηγούμενους μήνες και δεν ξεπέρασαν τα 163 εκατ. ευρώ.

Εν μέρει, όπως αναφέρει η ΚΤ, η μείωση οφείλεται σε αλλαγή στην ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο και σε αποπληρωμές δανείων.

Ακόμα πιο ενθαρρυντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι τον Οκτώβριο οι ευμετάβλητες καταθέσεις κατοίκων τρίτων, εκτός ευρωζώνης, χωρών αυξήθηκαν στα 12,1 δισ. ευρώ, από 11,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2013 και 20,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2012.

Αυτή είναι η πρώτη μηνιαία αύξηση που καταγράφεται στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα από τον Φεβρουάριο του 2013.

Οι καταθέσεις των κατοίκων των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης που περιλαμβάνουν και την Ελλάδα μειώθηκαν στα 2,7 δισ. ευρώ από 2,8 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και 6 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο 2012.

Πτωτική ήταν η τάση και στις καταθέσεις των Κυπρίων που έπεσαν στα 32,5 δισ. ευρώ από 33 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2013 και 43,5 δισ. ευρώ τον ένατο μήνα του 2012.

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι τα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών συρρικνώνονται, ενώ υπάρχουν και καθαρές αποπληρωμές δανείων.

Οι Κύπριοι έχουν περιορίσει τις αιτήσεις για δάνεια, με την μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία είχαν αλματώδη ανάπτυξη τα προηγούμενα χρόνια.