ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται κούρεμα καταθέσεων ακόμα και κάτω από 100.000 ευρώ

Έρχεται κούρεμα καταθέσεων ακόμα και κάτω από 100.000 ευρώ

Με ανάρτησή του στο Twitter επιβεβαιώνει πως στις διασώσεις προβληματικών τραπεζών θα χρησιμοποιούνται ακόμα και οι καταθέσεις που είναι κάτω από το όριο ασφάλειας των 100.000 ευρώ.

Δήλωση - «βόμβα» από τον Ευρωπαίο επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter επιβεβαίωσε πως «κλειδώνει» το κούρεμα των καταθέσεων.

Όπως έγραψε, στις διασώσεις προβληματικών τραπεζών θα χρησιμοποιούνται ακόμα και οι καταθέσεις που είναι κάτω από το όριο ασφάλειας των 100.000 ευρώ.

Μάλιστα ο κ. Μπαρνιέ έσπευσε να πανηγυρίσει στο Twitter το πως θα γίνονται μελλοντικά οι διασώσεις προβληματικών τραπεζών.

«Μεγάλο βήμα απόψε – Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν στο μέλλον τα λάθη των τραπεζιτών».

Το θέμα είχε αποκαλύψει από τις 14 Οκτωβρίου η εφημερίδα NEWSBOMB η οποία πρώτη απ’ όλους είχε φέρει στο φως τις προθέσεις των Ευρωπαίων.

Οι δηλώσεις Μπαρνιέ, αλλά και των Αλμούνια και Ντάισελμπλουμ επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ της εφημερίδας NEWSBOMB.

14-10

Επιβεβαίωσε και ο Αλμούνια

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κουρέματος σε καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ άφησε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια απατώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή για το αν έχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την δυνατότητα να κουρέψουν καταθέσεις προς όφελος της κεφαλαιακής ενίσχυσης (εξυγίανσης) μιας τράπεζας.

Ο Χ. Αλμούνια ανέφερε ότι κάθε κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει αν θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα καταμερισμού των επιβαρύνσεων σε περίπτωση τραπεζικών διασώσεων. Όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Χουντής, από την απάντηση του Επιτρόπου προκύπτει ότι δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση καταθέσεων ακόμα και για τα ποσά κάτω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

DAIS

Ντάϊσελμπλουμ: Οδηγός η Κύπρος για τις προβληματικές τράπεζες

«Οι προβληματικές τράπεζες θα αναδιαρθρώνονται ή θα εκκαθαρίζονται με βάση τη διαδικασία που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Κύπρου», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στην επίτευξη μιας κατ' αρχήν συμφωνίας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών και την κατανομή του κόστους διάσωσης.

Όπως επισήμανε, η συμφωνία αναμένεται ότι θα αρχίζει με μια διαδικασία «διάσωσης» ανάλογη με εκείνη η οποία εφαρμόστηκε στην Κύπρο, όπου πρώτα θα εμπλέκονται οι μεγαλοκαταθέτες των προβληματικών τραπεζών για την στήριξη των τραπεζικών ιδρυμάτων. Στη συνέχεια, εάν απαιτείται περαιτέρω ρευστότητα, θα χρησιμοποιούνται εθνικά κεφάλαια, ενώ στην ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης, τα χρήματα θα αντλούνται, για μια περίοδο 5 έως 10 ετών, από ένα κοινό ταμείο της Ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης:

Κούρεμα καταθέσεων για όλους ή νέο Μνημόνιο για 50 χρόνια

«Βόμβα» Ντάϊσελμπλουμ: Οδηγός η Κύπρος για τις προβληματικές τράπεζες

«Βόμβα» Αλμούνια:Δεν υπάρχει κατοχύρωση για μη «κούρεμα» καταθέσεων

Εκοφίν:Συνεχίζεται η αναζήτηση πολιτικής συμφωνίας για τραπεζική ένωση

Eurogroup: Στόχος η συμφωνία για αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση τραπεζών

Ξανά στο προσκήνιο το «κούρεμα» τραπεζικών καταθέσεων

Κατεπείγου​σα έρευνα για τις φήμες περί «κουρέματος» των καταθέσεων