ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα περί διαγραφής του ελληνικού χρέους απασχολούν τον αυστριακό Τύπο

Τα περί διαγραφής του ελληνικού χρέους απασχολούν τον αυστριακό Τύπο

Στις φήμες για διαγραφή ελληνικού χρέους και για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αναφέρονται σημερινά δημοσιεύματα στις αυστριακές εφημερίδες «Die Presse» και «Der Standard», με τους τίτλους «Έρχεται τώρα η διαγραφή χρέους;» και «Φήμη για ελληνικό πακέτο βοήθειας», αντίστοιχα.

Στην αρχή του εκτενούς δημοσιεύματος της Die Presse, γίνεται αναφορά στον προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία και στην επιτυχή αποφυγή από την Α. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε στη διάρκειά του, της συζήτησης του θέματος της Ελλάδας, που τίθεται, όμως, τώρα, καθώς, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η χώρα δεν πρόκειται ποτέ να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. Ακολούθως παρατίθενται, αφενός οι πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» για επεξεργασία από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ενός νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα ύψους δέκα έως 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπό την προϋπόθεση της συνεπούς εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα και αφετέρου οι διαψεύσεις από το Βερολίνο για μια επιπλέον διαγραφή χρέους, με τις σχετικές τοποθετήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και η απόρριψη από την ελληνική κυβέρνηση παραπέρα διαγραφής χρέους «για να μην καταστραφεί η εμπιστοσύνη».

die presse rgb

Αναφέρεται κατόπιν πως το ελληνικό χρέος ανέρχεται σε σχεδόν 170% του ΑΕΠ της χώρας, από τον προϋπολογισμό της οποίας, όπως αναφέρει, λείπουν για το 2014 και 2015, 11 δισεκατομμύρια ευρώ, πρόσφατα δε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος ζητώντας από την τρόικα να επιδείξει κατανόηση, εγγυήθηκε πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλα τα χρέη της, αλλά «για το πώς και πότε, θα υπάρξουν σοβαρές διαπραγματεύσεις». Μία δυνατότητα, την οποία, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, υιοθετούν πολλοί ειδικοί, ανάμεσά τους και ο διευθυντής του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Καρλ Άιγκινγκερ, είναι η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και/ή χαμηλότερα επιτόκια.

Η Die Presse παραπέμπει στην πρώτη διαγραφή ελληνικού χρέους το 2012 ύψους 107 δισεκατομμυρίων ευρώ, που, όπως παρατηρεί, αφορούσε ιδιώτες επενδυτές και κυρίως τράπεζες, ενώ μια νέα διαγραφή θα αφορά τον δημόσιο τομέα και στη συνέχεια κάνει αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη Δεκεμβρίου και στη μη λήψη απόφασης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

der-standard logo 02

Στο δικό της, σχετικά σύντομο, δημοσίευμα, η εφημερίδα Der Standard, παραθέτει τις πληροφορίες για τις προθέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κάνει νέες προτάσεις βοήθειας στην Ελλάδα, με ένα τρίτο πακέτο δέκα έως 20 δισ. ευρώ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες και πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, όπως επίσης και με μια βοήθεια από τον ΕΜΣ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε πως δεν πρόκειται να υπάρξει διαγραφή ελληνικού χρέους, ενώ σε ανταπόδοση η Αθήνα θα πρέπει να καλύψει γρήγορα την καθυστέρηση στην υλοποίηση των όρων του προγράμματος εξοικονόμησης πόρων.

Διαβάστε επίσης:

O Σόιμπλε θέλει να αποτρέψει τις αναταράξεις στις χρηματαγορές

Γερμανική αντιπολίτευση: Κεφαλαιακός φόρος, όχι 3o πακέτο στην Ελλάδα

Handelsblatt:«Tα σχέδια για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας έχουν ξεκινήσει»

Αποκλείει νέο «κούρεμα» το Βερολίνο – Διάψευση του DerSpiegel

Τρίτο πακέτο για την Ελλάδα σχεδιάζει ο Σόιμπλε