140 άγνωστα έγγραφα για την ένταξη Ελλάδας στην ΕΕ

140 άγνωστα έγγραφα για την ένταξη Ελλάδας στην ΕΕ

Η Κομισιόν υποχρεώθηκε να ικανοποιήσει σχετικό αίτημα Γερμανού δημοσιογράφου και να του παραδώσει 140 άγνωστα έγγραφα, που αναφέρονται στην περίοδο, από 1η Ιανουαρίου 1999 έως και 30η Ιουνίου 2000, όταν η Ελλάδα έγινε δεκτή στην ευρωζώνη.

Το γεγονός αποκάλυψε σήμερα στο Στρασβούργο, η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής Εμιλυ Ο Ρεϊλυ, υπογραμμίζοντας, ότι «ειδικά σε περιόδους κρίσης είναι ζωτικής σημασίας να μπορεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη να καταλάβει πόσο σημαντικές είναι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους".

Ο ρόλος των διαφόρων ευρωπαϊκών φορέων πρέπει να είναι διαφανής και σαφής, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να αντλήσουν διδάγματα για το μέλλον, τόνισε.

Ο εν λόγω Γερμανός δημοσιογράφος, που κατέφυγε στο Γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή καταγγέλλοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απόκρυψη εγγράφων, είχε ζητήσει το Νοέμβριο του 2011 από την Κομισιόν, να του δώσουν όλα τα έγγραφα που αφορούσαν την περίοδο ένταξης της Ελλάδος στην Ευρωζώνη ( 1η Ιανουαρίου 1999 έως 30 Ιουνίου 2000).

Η Επιτροπή, αρχικά, του επέτρεψε την πρόσβαση σε ορισμένα έγγραφα και ενημέρωσε τον καταγγέλλοντα ότι θα χρειαστεί μια σημαντική ερευνητική προσπάθεια για να προσδιορισθούν και να εντοπισθούν τυχόν περαιτέρω έγγραφα που θα ενδιέφεραν τον καταγγέλλοντα και τα οποία είχαν ήδη αρχειοθετηθεί.

Πρότεινε η Κομισιόν να στείλει την τελική της απάντηση το αργότερο μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2012.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2012, ωστόσο, ο Γερμανός δημοσιογράφος δεν είχε πάρει απάντηση και κατέφυγε στο Γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν θα πρέπει να ικανοποιήσει το αίτημα του και να του επιτρέψει πρόσβαση στα σχετικά έγγραφα που είχε ζητήσει.

Υστερα από διερεύνηση των αιτίων άρνησης της Κομισιόν και τις αναγκαίες παρεμβάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώθηκε να συγκεντρώσει και να παραδώσει στο Γερμανό δημοσιογράφο και τα 140 σχετικά έγγραφα που είχε ζητήσει και μέσα από τα οποία γίνεται γνωστό όλο το παρασκήνιο της ένταξης της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ.