ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο οίκος Moody's αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του Μεξικού

Ο οίκος Moody's αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του Μεξικού

Το Μεξικό έγινε μόλις η δεύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής που αποκτά το περιπόθητο αξιόχρεο A, καθώς ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody's Ratings αναβάθμισε τη χώρα σήμερα, επικαλούμενος μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προώθησε η κυβέρνηση του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο.


Το μεξικανικό νόμισμα, το πέσο, ανέβηκε όπως και ο γενικός δείκτης των μετοχών του χρηματιστηρίου της χώρας, ενώ η αναβάθμιση αναμένεται να συμβάλει στην μείωση του κόστους δανεισμού του μεξικανικού δημοσίου.

Ο Moody's αναβάθμισε σε A3, από BAA1, το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του Μεξικού, με σταθερή προοπτική. Ως σήμερα η Χιλή ήταν η μόνη χώρα στη Λατινική Αμερική η οποία απόλαυε μιας αξιολόγησης τέτοιου επιπέδου.

Ένας αναλυτής του οίκου είπε ότι δεν προβλέπει σημαντικές μεταβολές στο κρατικό αξιόχρεο του Μεξικού για τα επόμενα δύο ως τρία χρόνια μετά την αναβάθμιση αυτή.
«Η εμπιστοσύνη στο Μεξικό διεθνώς αυξάνεται», εκτίμησε ο πρόεδρος Πένια Νιέτο μετά την αναβάθμιση αυτή. Ο πρόεδρος ελπίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις που προώθησε στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας θα συμβάλλουν στην βελτίωση του ανταγωνισμού και στην τόνωση της ανάπτυξης, δύο πεδία στα οποία το Μεξικό υπολειπόταν των υπολοίπων κρατών της υποηπείρου.