ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς «ναυάγιο» η εκταμίευση της δόσης

Προς «ναυάγιο» η εκταμίευση της δόσης

-Αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα και αβέβαιη η επιστροφή της στην Αθήνα.

-Τα ανοικτά μέτωπα και το «όπλο» της Αθήνας

Ανησυχία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών καθώς, η πολυπόθητη εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα κάθε άλλο παρά σίγουρη πρέπει να θεωρείται.

Η επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα είναι ακόμα αβέβαιη με τις Βρυξέλλες να ρίχνουν το “μπαλάκι” στην Αθήνα για την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων. Πηγές της Κομισιόν επισημαίνουν πως η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του Προγράμματος Προσαρμογής και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Στην Αθήνα ωστόσο απορρίπτουν τους ισχυρισμούς και τονίζουν πως οι διαπραγματεύσεις βαίνουν καλώς και εντός του μήνα οι επικεφαλής των δανειστών θα επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα.

Στόχος είναι να επιστρέψουν οι ελεγκτές στην Αθήνα πριν από το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου, ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η Ελλάδα να πάρει το “πράσινο φως” του Συμβουλίου για να εκταμιεύσει τα χρήματα.

Εντούτοις, τα ανοικτά μέτωπα παραμένουν, με αποτέλεσμα πηγή ενός εκ των εταίρων της τρόικα να λέει ότι είναι αμφίβολο αν υπάρχει λόγος να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών. Η δυσφορία των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης για τη δραματική καθυστέρηση της αξιολόγησης εκφράζεται πλέον ανοιχτά, καθώς ξεκίνησε από τον Σεπτέμβρη και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, πρόοδος έχει σημειωθεί αλλά τα ανοικτά ζητήματα παραμένουν και δεν υπάρχει κανένας λόγος να επαναληφθούν οι συνομιλίες αυτοπροσώπως αν δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν σε αποτέλεσμα.

Αυτή τη φορά «πρέπει να έρθουν για να συμφωνήσουν» αναφέρει κοινοτική πηγή, αυξάνοντας τις πιθανότητες για έγκριση του επόμενου πακέτου δόσεων όχι τον Μάρτιο που επιθυμεί η κυβέρνηση αλλά … αργότερα.

STOURNARAS TROIKA

Τα ανοικτά μέτωπα και το «όπλο» της Αθήνας

«Το κλίμα δεν είναι αρνητικό» στις επαφές μεταξύ Ελλάδας και τρόικα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Εξηγούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα «έκπληξη» που έχουν ήδη υπόψη τους οι Βρυξέλλες, ναι μεν δεν έχει επικυρωθεί, αλλά δίνει ένα πολύ σημαντικό επιχείρημα για το «όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2014» που σθεναρά υποστηρίζει η Αθήνα.

Ωστόσο, παραμένει ανοικτό το δημοσιονομικό «κενό» του 2015-2017 για το οποίο υπάρχει μεν συνεχής ανταλλαγή στοιχείων αλλά επί της ουσίας – αναφέρουν αρμόδιες πηγές – τρόικα και κυβέρνηση δεν έχουν καθίσει στο «τραπέζι» της αναλυτικής καταμέτρησης, με την ελληνική πλευρά να ζητά το θέμα να ανοίξει επί της ουσίας όταν επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

Στοχευμένες μεταρρυθμίσεις

Το μεγαλύτερο πεδίο πλέον είναι το διαρθρωτικό και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να κλιμακωθεί σε δύο στάδια. Τώρα, πριν την συμφωνία και τις Ευρωεκλογές η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «περάσει» μέτρα τα οποία να είναι «ανεκτά» στο εσωτερικό αλλά και να δείχνουν τις προθέσεις της για αλλαγές στους δανειστές και στις αγορές.

Μετά, αν το σενάριο του νέου δανείου επικυρωθεί θα τεθούν επί τάπητος οι νέες δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο το δημόσιο, τις αγορές, την φοροδιαφυγή – εισφοροδιαφυγή και την ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Η τρόικα έπεσε έξω-Αν την άκουγα θα ήταν καταστροφή!

Στουρνάρας: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα

Σαμαράς: Η χώρα ξαναβρίσκει το δρόμο της

Πολιτικές ανάσες αναζητά η κυβέρνηση

Το Eurogroup του Μαρτίου «βγάζει» εκλογές!

Τι ζήτησε ο Σαμαράς από τους δανειστές

Η κυβέρνηση ετοιμάζει παροχές με το βλέμμα στις κάλπες

Η ΝΔ τρέμει για το ΠΑΣΟΚ!