ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PwC: Η αγορά ακινήτων θα «αναστηθεί» στις αναδυόμενες χώρες

PwC: Η αγορά ακινήτων θα «αναστηθεί» στις αναδυόμενες χώρες

Σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο των ακινήτων μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, εκτιμά πως θα γίνουν στις αναδυόμενες αγορές η PwC .

Στη νέα της έκθεση με τίτλο «RealEstate 2020: Buildingthefuture», προβλέπει ότι το σύνολο των ακινήτων που προσφέρονται για επενδύσεις παγκοσμίως θα αυξηθεί πέραν του 55%, φθάνοντας το 2020 τα $45,3 τρις, έναντι $29,0 τρις το 2012.

Ανάλογη πορεία ανάπτυξης θα καταγραφεί και στη συνέχεια μέχρι το 2030. Η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη στις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς η οικονομική ανάπτυξη θα οδηγήσει σε βελτίωση των ενοικιαστών και, σε ορισμένες χώρες θα επιφέρει βελτίωση στα δικαιώματα της ιδιοκτησίας.

Παράλληλα, θα επηρεάσει τόσο τον τομέα της στέγασης όσο και τα εμπορικά ακίνητα και τις υποδομές. Η έκθεση επισημαίνει τον ουσιαστικό ρόλο του ιδιωτικού κεφαλαίου στη χρηματοδότηση των αυξανόμενων και μεταβαλλόμενων αναγκών για ακίνητα και συναφή υποστηρικτική υποδομή.

AKINHTA

Ο έντονος ανταγωνισμός για ακίνητα σε ελκυστικές τοποθεσίες θα αναγκάσει τους κτηματομεσίτες και τους επενδυτές να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις.

Ωστόσο, μέσα από την επέκταση του κλάδου και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες αναδύονται μεγαλύτεροι κίνδυνοι, τους οποίους θα πρέπει οι κτηματομεσίτες να είναι σε θέση να διαχειριστούν.

Η PwC προβλέπει ότι το σύνολο των ακινήτων που προσφέρονται για επενδύσεις στην Ευρωζώνη θα αυξηθεί κατά 27%, φθάνοντας το 2020 τα $8,6 τρις, έναντι $6,8 τρις το 2012.

Μέχρι το 2020, αναμένεται να σημειωθούν στον κλάδο ακινήτων μεταξύ άλλων οι ακόλουθες αλλαγές:

• Τεράστια επέκταση των πόλεων, με ανάμεικτα αποτελέσματα. Μέχρι το 2020, η μεγάλη μετανάστευση του 21ου αιώνα προς τις πόλεις θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στις ραγδαία αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής, οι πόλεις θα διογκωθούν. Αστικοποίηση θα παρατηρηθεί και στις αναπτυγμένες δυτικές χώρες, με βραδύτερους ωστόσο ρυθμούς. Το 2020, ο ανταγωνισμός μεταξύ των πόλεων θα είναι ιδιαίτερα έντονος. Κι ενώ μερικές πόλεις θα αναδειχθούν σε κέντρα δημιουργίας πλούτου, σε έναν πολυδιάστατο κόσμο άλλες πιθανόν να αποτύχουν. Οι πόλεις με ηγετικό ρόλο σε κάθε περιφέρεια ενδέχεται να προσφέρουν ευκαιρίες για ελκυστικές αποδόσεις.

• Η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό για ακίνητα και συνεπώς και τον ανταγωνισμό μεταξύ κτηματομεσιτικών οργανισμών.

• Η ανάγκη για βιωσιμότητα θα επηρεάσει το σχεδιασμό κτιρίων και έργων, αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες αλλά και κινδύνους για τους διαχειριστές ακινήτων.

OIKODOMI

• Η τεχνολογία θα διαφοροποιήσει τα οικονομικά δεδομένα του κλάδου των ακινήτων: η αύξηση των διαδικτυακών αγορών οδηγεί σε συνεχή μείωση της ανάγκης για χώρους λιανικού εμπορίου, ενώ αντίθετα οι μικρότεροι χρόνοι παράδοσης αυξάνουν την ανάγκη για αποθηκευτικούς χώρους κοντά στους πελάτες. Μείωση θα συνεχίσει να καταγράφει και η ζήτηση για γραφειακά συγκροτήματα καθώς αυξάνεται όλο και περισσότερο η εργασία από το σπίτι ή σε δορυφορικά γραφεία. Για τις κατασκευαστικές εταιρείες, τα τεχνολογικά επιτεύγματα καθιστούν την κατασκευή οικολογικά αποδοτικών κτιρίων πιο πρακτική. Η τεχνολογία προσφέρει ακόμη και τη δυνατότητα μετεξέλιξης της εργασίας των ίδιων των διαχειριστών ακινήτων, επιτρέποντάς τους να αξιοποιήσουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την τηλεργασία, αλλά και τεχνικές διαχείρισης στοιχείων όπως είναι η αποθήκευση δεδομένων.

• Το κεφάλαιο στον κλάδο ακινήτων θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο. Ουσιαστική θα είναι η συμβολή του ιδιωτικού κεφαλαίου στη χρηματοδότηση των αυξανόμενων και μεταβαλλόμενων αναγκών για ακίνητα και υποστηρικτική υποδομή. Όπως και οι διαχειριστές ακινήτων, έτσι και οι οργανισμοί επενδύσεων σε ακίνητα και στα κρατικά επενδυτικά ταμεία θα διαπιστώσουν μια αύξηση των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, οδηγώντας έτσι σε αυξανόμενη ανάγκη για χρηματοδότηση της αστικοποίησης. Το ιδιωτικό κεφάλαιο θα αποτελέσει σημαντικό εταίρο για τις κυβερνήσεις. Οι διαχειριστές ακινήτων θα κληθούν να αξιοποιήσουν ολόκληρο το φάσμα των δυνατοτήτων χρηματοδότησης, ώστε να αναλάβουν νέα είδη κινδύνου, συχνά μέσα από μακροχρόνιες επενδύσεις.

Απόδοση: sigmalive.com

Διαβάστε επίσης

Το σχέδιο των δανειστών για τα ακίνητα των Ελλήνων