ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Φούσκα χρηματοοικονομικών επενδύσεων η έξοδος στις αγορές

FT: Φούσκα χρηματοοικονομικών επενδύσεων η έξοδος στις αγορές

«Mήπως έφτασε η στιγμή που η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει πτώχευση, διαγράφοντας το χρέος της και γυρνώντας σε δικό της νόμισμα, λόγω της ύπαρξης του πρωτογενούς πλεονάσματος;» διερωτάται σε άρθρο του ο Ο γνωστός οικονομικός αναλυτής των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου.

Αποτιμώντας τη στρατηγική της ευρωζώνης έναντι της Ελλάδας, αναφέρει πως έγκειται στην προσπάθεια δημιουργίας μεγάλης «φούσκας χρηματοοικονομικών επενδύσεων» με την ελπίδα πως κάποια από τα χρήματα θα περάσουν στην πραγματική οικονομία. Προσθέτει πως όσο η χώρα έχει αυτό το υπέρογκο χρέος, δεν προσελκύει πολλές πραγματικές επενδύσεις από το εξωτερικό και πως παράλληλα δεν μπορεί να παραγάγει εγχώριες επενδύσεις λόγω της κατάστασης του τραπεζικού της τομέα.

Σημειώνοντας ότι το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους δεν θέλουν να το ακούν οι πιστωτές, ο κ. Μίνχαου στρέφεται στο ενδεχόμενο κήρυξης πτώχευσης. Ο ίδιος λέει ότι δεν υποστηρίζει την έξοδο από το ευρώ, αλλά σημειώνει ότι τώρα με το πρωτογενές πλεόνασμα η πτώχευση είναι πλέον επιλογή και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι Έλληνες ψηφοφόροι και οι ξένοι επενδυτές.

Όπως σχολιάζει δε, η ελληνική οικονομία δεν είναι σε ύφεση ούτε σε ανάκαμψη, απλά έχει καταρρεύσει, αλλά την ίδια ώρα το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της χώρας προκαλεί το ενδιαφέρον αγοραστών των ομολόγων της.

Διαβάστε επίσης

Οι όροι του πενταετούς ομολόγου