ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι νέες κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα

Οι νέες κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα

Στο Eurogroup της μεθεπόμενης Δευτέρας 5 Μαΐου στρέφει το βλέμμα της η κυβέρνηση, αναμένοντας μια και μόνο δήλωση δέσμευσης για το ελληνικό χρέος.

Οι «ελπίδες» τοποθετούνται για το Eurogroup της 19ης Ιουνίου, όταν δηλαδή θα έχουν τελειώσει οι ευρωεκλογές που, σύμφωνα με τους ευρωπαίους ηγέτες, κινούνται υπό το φόβο ανόδου των ευρωσκεπτικιστών.

Οι τελικές αποφάσεις, θα ληφθούν το ερχόμενο φθινόπωρο, όπως έχουν δηλώσει αξιωματούχοι της ΕΕ, καθώς τότε θα έχει διαμορφωθεί το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, καθώς θα έχουν οριστεί και οι νέοι ευρωπαίοι επίτροποι. Ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία το φθινόπωρο, η όποια απόφαση για το χρέος δεν θα υλοποιηθεί πριν από τον ερχόμενο Νοέμβριο, για πρακτικούς και εσωτερικούς λόγους της νέας Κομισιόν.

Σήμερα η πρώτη υποδόση

Με φόντο το Eurogroup της 5ης Μαΐου, η Ελλάδα περιμένει σήμερα την τελική έγκριση των δόσεων που εκκρεμούν, συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ. Η απόφαση είχε ληφθεί από το άτυπο Eurogroup της Πρωταπριλιάς στην Αθήνα, ωστόσο σήμερα το Εurogroup Working Group για να δώσει το τελικό πράσινο φως. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών Πάνος Τσακλόγλου.

Με βάση, λοιπόν, αυτή τη συμφωνία, μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να εκταμιευθούν τα 6,3 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο η Ελλάδα θα λάβει άλλο 1 δισ. ευρώ και τον Ιούλιο το τελευταίο 1 δισ. αυτής της δόσης.

Λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, και συγκεκριμένα στις 20 και 21 Μαίου, η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 9 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανός τραπεζίτης: «Να βοηθήσουμε την Ελλάδα με μείωση επιτοκίων»

Πανικός με το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,4 δισ. ευρώ

Παίρνουμε δόσεις, βγάζουμε ομόλογα και φέρνουν τρίτο δάνειο!