ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σκληρός» πόλεμος με φόντο το ελληνικό χρέος

«Σκληρός» πόλεμος με φόντο το ελληνικό χρέος

Η Ελλάδα καταθέτει σήμερα στο Eurogroup τη δική της πρόταση για το χρέος, θέλοντας να αποσπάσει τουλάχιστον μια νέα δήλωση από την πλευρά των δανειστών, ότι θα τηρηθεί η συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012.

Η παράταση της λήξης των ελληνικών ομολόγων στον ..μισό αιώνα και η μείωση των επιτοκίων είναι οι βασικές αρχές της πρότασης, ωστόσο πίσω από τα επίσημα βρίσκονται και τα ..ανεπίσημα! Σημείο αιχμής είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ήδη, οι Βρυξέλλες αποδέχονται ότι η «θηλιά» στον λαιμό των Ελλήνων είναι σε βιώσιμα επίπεδα, με χρονικό ορίζοντα το 2020.

Με άλλα λόγια, η συμφωνία των δανειστών για την Ελλάδα, είναι το 2020 να έχει χρέος ίση με το 120% του ΑΕΠ, μια άτυπη, αλλά ισχυρή συμφωνία, αφού είναι σε διπλάσιο ποσοστό απ’ αυτό που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ. Τι προβλέπει αυτή η συμφωνία; Το όριο χρέους που μπορεί να έχει μια χώρα δεν πρέπει να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ της. Αν θέσουν αυτή τη συμφωνία σε ισχύ όμως, θα πρέπει να καταρρεύσουν οι περισσότερες οικονομίες!

Πίσω λοιπόν, από τις συνεδριάσεις, τα Eurogroups και τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου, υπάρχει μια άτυπη «γερμανο-γαλλική» συμφωνία: Μέρκελ και Λαγκάρντ έχουν συμφωνήσει να δώσουν μια παράταση για τα χρέη των ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως αυτών που είναι ή μπήκαν σε μηχανισμό στήριξης.

Πριν λίγες ώρες, Μέρκελ και Λαγκάρντ είχαν ένα τετ – α – τετ στην Ουάσιγκτον, όπου και συνομίλησαν, μεταξύ άλλων, και για το ελληνικό χρέος. Το ΔΝΤ συνεχίζει να πιέζει την Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία να αναλάβει δράση για να μειώσει τα υψηλά χρέη της Ευρώπης και της Ελλάδας. Για τη χώρα μας ειδικότερα, έχει δοθεί μια άτυπη παράταση μέχρι το 2016, χρονιά που λήγει επίσημα και το πρόγραμμα του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Μέχρι τότε ο διεθνής οργανισμός θα δέχεται (κατά παράβαση του καταστατικού του) ότι η Ελλάδα έχει βιώσιμο χρέος. Αυτό αναμένεται να αποδειχθεί και σε λίγες μέρες, όταν δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ. Σ’ αυτήν αναμένεται να υπάρχει πρόβλεψη για το ελληνικό χρέος όχι στο 120% του ΑΕΠ το 2020, αλλά αρκετά παραπάνω από το όριο που έχουν θέσει, όπως γράψαμε παραπάνω, οι δανειστές.

Φυσικά, μέσα στα ποσοστά αυτά, δεν περιλαμβάνονται οι αποφάσεις ή οι προτάσεις που καταθέτει σήμερα ο Στουρνάρας στο Eurogroup. Και πάλι όμως, ακόμα και με αυτές τις κινήσεις (οι τελικές αποφάσεις το λιγότερο στα τέλη του 2014) το ελληνικό χρέος δεν είναι πρακτικά βιώσιμο..

Διαβάστε επίσης

Ποια ελάφρυνση χρέους; Μας «δένουν» για άλλα 50 χρόνια