ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Σουηδοί αγαπούν τα ελληνικά τυρoκομικά προϊόντα!

Οι Σουηδοί αγαπούν τα ελληνικά τυρoκομικά προϊόντα!

Οι βόρειοι λαοί της Ευρώπης φαίνεται ότι έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στα ελληνικά τυροκομικά προϊόντα!

Το 2013 οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Σουηδία ανήλθαν στα 1,28 δις. κορόνες (148,5 εκατ. ευρώ), σημειώνοντας αύξηση τα τελευταία χρόνια με μια μικρή μείωση το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα του γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Στοκχόλμη.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σουηδίας, τα κυριότερα ελληνικά προϊόντα που εξήχθησαν στη Σουηδία το 2013 ήταν τυροκομικά προϊόντα, παρασκευασμένα λαχανικά, διάφορα φρούτα (κυρίως σταφύλια και πορτοκάλια), κι άλλα προϊόντα όπως ενδύματα και φάρμακα. Κατά το περασμένο έτος, τα τυροκομικά (σε πολύ μεγάλο ποσοστό, φέτα), αποτέλεσαν το σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας στη Σουηδία.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι ελληνικές εξαγωγές σε τυροκομικά προϊόντα προς τη Σουηδία άγγιξε το ποσοστό του 17,3% επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών προς την συγκεκριμένη χώρα.

Επίσης, όπως αναφέρει το agronews, μεταξύ των βασικότερων προϊόντων στις εξαγωγές της Ελλάδας από τη Σουηδία, για το ίδιο πάντα έτος, συγκαταλέγονται φαρμακευτικά παρασκευάσματα, προϊόντα από χαρτί και χαρτόνι, ορυκτέλαια, μηχανήματα, προϊόντα ξυλείας, οινοπνευματώδη ποτά, ψάρια παστά κτλ.

Διαβάστε επίσης:

Διεθνής πατέντα: Ελαιόλαδο με κρόκο Κοζάνης