ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θράκη: Στο σφυρί περιοχές Natura σε Ξάνθη και Κομοτηνή

Θράκη: Στο σφυρί περιοχές Natura σε Ξάνθη και Κομοτηνή

Στη μακροσκελή λίστα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με περιοχές που βγαίνουν στο σφυρί περιλαμβάνονται, όπως έχει επισημανθεί και στο παρελθόν παραλιακές εκτάσεις σε Ξάνθη και Κομοτηνή, όπως σε Τόπειρο και Φανάρι.

Πρόκειται για περιοχές που αν και προστατεύονται από το δίκτυο Natura το νέο νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης τους από ιδιώτες, κάτι που φαίνεται πρόθυμο να αξιοποιήσει στο έπακρο το ΤΑΙΠΕΔ.

Τουριστικό πάρκο η Φωνή;
Ανάμεσα στις προς πώληση εκτάσεις και αυτή των εγκαταστάσεων της "Φωνής της Αμερικής" στον Δήμο Τοπείρου Ξάνθης που εδώ και μερικά χρόνια δεν αξιοποιείται. Πρόκειται για μια έκταση 8.000 στρεμμάτων στο Δέλτα του Νέστου με παραλία 4χλμ ενώ η συνολική έκταση βρίσκεται εντός του εθνικού πάρκου στο Δέλτα του Νέστου και δίπλα στο παρθένο και αρχαίο δάσος Κοτζά Ορμάν. Το δίκτυο Natura και η Συνθήκη Ραμσάρ προστατεύουν την περιοχή ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να πουλήσει την έκταση για την κατασκευή τουριστικού χωριού.

Στο σφυρί εκτάσεις στη Θράκη
Στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ, εκτός της παραπάνω έκτασης, βρίσκονται και άλλες περιοχές στη Θράκη.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για:
-Παραλία Αλυκές και Παραλία Φανάρι στο Πάρκο Βιστωνίδος, προστατευμένο από τα δίκτυα Natura και Corine και τη Συνθήκη Ραμσάρ. Τα ΤΑΙΠΕΔ πουλάει συνολικά 120 στρμ.
-Η Παραλία Ξηρολίμνη στο Φανάρι Ροδόπης. Εντός του υδροβιότοπου που είναι ενταγμένος στο δίκτυο Corine. Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει 193 στρμ.

thrakitoday

Διαβάστε επίσης: Το μεγαλύτερο φυτώριο με τριανταφυλλιές στην Ελλάδα μετρά τρεις γενιές παράδοσης