ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕΑ: Προτάσεις για τις αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα

ΕΕΑ: Προτάσεις για τις αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα

Τις προτάσεις του προς την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται στον Πτωχευτικό Κώδικα, έδωσε στη δημοσιότητα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Τα βασικά σημεία των προτάσεων για την αλλαγή του Πτωχευτικού Κώδικα είναι τα ακόλουθα.

1. Δημιουργείται Οργανισμός Πτωχεύσεων που ασχολείται αποκλειστικά με τις πτωχεύσεις νομικών προσώπων και με τους συνδίκους πτώχευσης.

2. Δημιουργείται Μητρώο Αφερεγγυότητας στο οποίο τηρούνται όλες οι διαδικασίες μιας πτώχευσης και στο οποίο ανακοινώνονται δημοσίως οι σχετικές πληροφορίες.

3. Ορίζεται ακριβώς τι εστί Αφερεγγυότητα, ή αδυναμία μιας επιχείρησης να καλύψει με ρευστό τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της.

4. Αλλάζει η διαδικασία διαπίστωσης της αφερεγγυότητας, κάτι που εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο επιχειρείν συνολικά. Η αδυναμία κάλυψης κάθε λογής βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι το σημάδι της αφερεγγυότητας. Η διαπίστωσή της γίνεται ιδιαιτέρως εύκολη και άμεσα ξεκινάει η εκκαθάριση της επιχείρησης. Βασική συνέπεια της αλλαγής αυτής είναι η αλλαγή νοοτροπίας στο επιχειρείν που στηρίζεται στην πίστωση, ενισχύεται το επιχειρείν που ασχολείται με τη χρηματοροή (cash flow) ως βασικός παράγοντας λειτουργίας της επιχείρησης. Αλλάζει η νοοτροπία σε όσους δίνουν πίστωση και σε όσους λαμβάνουν πίστωση (προμηθευτές, τράπεζες κλπ). Ο επιχειρηματίας επικεντρώνεται στις θετικές χρηματοροές, άρα σε μεγαλύτερη αποδοτικότητα της επιχείρησης.

5. Αλλάζει ριζικά η αντιμετώπιση των επιχειρηματιών που κατέστησαν αφερέγγυοι με άμεσο διαχωρισμό τους σε έντιμους και μη, διαχωρισμό που επιβάλει πλέον και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κριτήρια διαχωρισμού αφορούν κριτήρια επιχειρηματικού χαρακτήρα και εφαρμόζονται με επιτυχία σε χώρες με προηγμένο Πτωχευτικό Δίκαιο. Ο έντιμος σύντομα αποκτάει το δικαίωμα σε επόμενη επιχειρηματική ευκαιρία (Δεύτερη Ευκαιρία), απαλλάσσεται από κάθε λογής ποινικές και αστικές ευθύνες (λόγω έλλειψης δόλου), διαγράφεται το μεγαλύτερο μέρος των χρεών του. Ο ανέντιμος (στατιστικά ποσοστό 3%-6%) αντιμετωπίζει ποινικές ευθύνες και άλλες δυσμενείς συνέπειες (πχ στέρηση Δεύτερης Ευκαιρίας).

Διαβάστε επίσης
Οι ξένοι δεν ξοδεύουν για τουριστικά είδη-οι Ελληνες δεν ψωνίζουν στις εκπτώσεις