ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγανακτισμένοι επιχειρηματίες: Προσπαθούν να «ξεμπλοκάρουν» τις επενδύσεις τους

Αγανακτισμένοι επιχειρηματίες: Προσπαθούν να «ξεμπλοκάρουν» τις επενδύσεις τους

Στον Διαμεσολαβητή του Επενδυτή, από τον Απρίλιο του 2013 έως και το τέλος Ιουνίου του 2014, έχουν προσφύγει επενδυτές προκειμένου να «ξεμπλοκάρουν» τις επενδύσεις τους.

Από τις 152 υποθέσεις που χειρίστηκε στο συγκεκριμένο διάστημα ο Διαμεσολαβητής - ο οποίος λειτουργεί ως ενδιάμεσος κρίκος με τις δημόσιες υπηρεσίες για επενδυτικά σχέδια άνω των 2.000.000 ευρώ, κατά τη διαδικασία υλοποίησης των οποίων προέκυψαν γραφειοκρατικά προβλήματα - κατέφερε να επιλύσει 111 ενώ 41 βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Τα νούμερα αυτά περιλαμβάνονται σε συγκεντρωτικά στοιχεία του Διαμεσολαβητή σε έκθεση για την αποτελεσματικότητά του. Από τα 111 αιτήματα επενδυτών που ήταν από τους κλάδους του τουρισμού και του real estate (ποσοστό 21,7% επί του συνόλου), της ενέργειας (ποσοστό 18,4%), των τροφίμων - ποτών (16,4%), του εμπορίου (11,2%) κ.α. οι 82 είχαν θετική για τον επενδυτή έκβαση ενώ οι 29 αρνητική.

Σημειώνεται από τον Διαμεσολαβητή ότι η θετική έκβαση μιας υπόθεσης δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι ξεκίνησε να υλοποιείται η επένδυση, αλλά ότι αποκαταστάθηκε η επικοινωνία μεταξύ επενδυτή - Δημοσίου, η ανάδειξη του σημείου εμπλοκής με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η διαδικασία υλοποίησης του έργου. Ακόμη όμως και η αρνητική απάντηση, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τους υποψήφιους επενδυτές.

Διαβάστε επίσης

Σκιάθος: Τρία νέα έργα από το ΕΣΠΑ