ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Πώς χάνουν την απαλλαγή και τις εκπτώσεις χιλιάδες νοικοκυριά

ΕΝΦΙΑ: Πώς χάνουν την απαλλαγή και τις εκπτώσεις χιλιάδες νοικοκυριά

Λιγοστεύουν οι «τυχεροί» που θα τύχουν εκπτώσεων και απαλλαγών από το συνολικό ποσό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, καθώς για να προκύψουν έσοδα της τάξης των 2,65 δις ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ Κυβέρνησης και τρόικας, μετά και την μείωση φόρου για μεγάλη μερίδα των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων ιδιοκτητών, την οποία επέβαλε η πίεση ιδιοκτητών και βουλευτών, φαίνεται πως γίνεται αυστηρότερο και το πλαίσιο των «εξαιρέσεων».

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, η προσμέτρηση στα κριτήρια για την χορήγηση έκπτωσης 50% ή πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, εισοδηματικού ορίου, δίχως να διακρίνεται σε πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, που ξεκινά από 9.000 ή 12.000 ευρώ, βγάζει εκτός παιχνιδιού δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι τυχαίνει να έχουν εκτός από το σπίτι που διαμένουν και ένα αυτοκίνητο ή μια πατρική κατοικία στην επαρχία. Κι αυτό διότι, μπορεί το πραγματικό τους εισόδημα να είναι χαμηλό, όμως το τεκμαρτό είναι ιδιαίτερα «φουσκωμένο» και καθώς μεταξύ των δύο λαμβάνεται υπόψη το υψηλότερο, τους στερεί την όποια μείωση φόρου θα έπρεπε κανονικά να τους χορηγηθεί.

Έκπτωση 20%-30% στα μη ηλεκτροδοτούμενα

Μεταξύ 20% και 30% αναμένεται να κυμανθεί η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει τελικώς φέτος για μεγάλη μερίδα των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, καθώς από τον επανασχεδιασμό παραμέτρων του φόρου, βρέθηκε έδαφος για την ελάφρυνση των ιδιοκτητών τους.

Στο οικονομικό επιτελείο γίνονται υπολογισμοί με διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης, καθώς για να γίνει αποδεκτό το σχέδιο από την τρόικα δεν πρέπει το κόστος του μέτρου να ξεπερνά κατά πολύ τα 50 εκατομμύρια
ευρώ. Γι΄ αυτό μελετάται και η θέσπιση κριτηρίων για την ισχύ της έκπτωσης, όπως το βάθος χρόνου από την διακοπή της ηλεκτροδότησης κάθε τέτοιου ακινήτου.

Κριτήριο περιουσίας

Στο πλαίσιο των διορθώσεων και για να γίνει δικαιότερο το σύστημα των απαλλαγών από το σύνολο του ΕΝΦΙΑ, μελετάται να προστεθεί ακόμη ένα στα κριτήρια για την χορήγηση του, που αφορά την αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας.

Έτσι, πλήρη απαλλαγή από τον φόρο θα δικαιούνται τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω, οι οποίοι έχουν εισόδημα (το μεγαλύτερο από τα δύο:πραγματικό ή τεκμαρτό) 12.000, αυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για την σύζυγο και κάθε προστατευόμενο παιδί και το σύνολο των ιδιόκτητων κτισμάτων τους είναι ως 150 τετραγωνικά μέτρα. Επιπλέον στο εξής θα πρέπει η αξίας της συνολικής ακίνητης περιουσίας τους (κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια) να είναι μέχρι κάποιο όριο, το οποίο ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Παρεμφερής θα είναι η αλλαγή και για την παροχή έκπτωσης 50% στο σύνολο του ΕΝΦΙΑ, που ισχύει σήμερα για όσους ιδιοκτήτες έχουν εισόδημα 9.000 ευρώ, αυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για την σύζυγο ή κάθε προστατευόμενο τέκνο κι η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων τους δεν ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα Πλέον, αναμένεται να τεθεί και εδώ κριτήριο για το ύψος της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, για να εντοπιστούν όσοι τελικά δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ ή θα δουν σημαντικά μειωμένο το εκκαθαριστικό τους, όλοι οι δικαιούχοι θα κληθούν να υποβάλλουν σχετική ηλεκτρονική αίτηση μέσω του συστήματος TAXISnet, τα στοιχεία της οποίας θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις και τα αρχεία του ΔΕΔΔΗΕ για το ποια κτίσματα έχουν ρεύμα και ποια όχι, καθώς επίσης και από πότε έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση τους

Διαβάστε επίσης:

Ανοίγει τα χαρτιά της η τρόικα

Στον αέρα οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ λόγω τρόικας...

ΕΝΦΙΑ: Οι τελικές ρυθμίσεις - Ποιοι γλιτώνουν το φόρο και ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις