Ε.Ε.: Η Αθήνα θα μπορούσε να λάβει περαιτέρω πιστώσεις

Ε.Ε.: Η Αθήνα θα μπορούσε να λάβει περαιτέρω πιστώσεις

Η Ελλάδα ενδέχεται να εξασφαλίσει ένα περαιτέρω δίχτυ ασφαλείας, δηλαδή πιστώσεις από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, εάν τηρήσει τους αυστηρούς όρους που απαιτούνται για να επιτύχει την έξοδό της από το μνημόνιο στα τέλη του έτους, δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης που διεξήχθησαν στο Λουξεμβούργο.

Οι συνομιλίες όσον αφορά την Ελλάδα επικεντρώθηκαν στη δημιουργία μιας νέας γραμμής πιστώσεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η εφημερίδα Handelsblatt έγραψε σήμερα, επικαλούμενη γερμανικές κυβερνητικές πηγές, ότι μια προληπτική γραμμή πιστώσεων θα μπορούσε να συμβάλει να εξασφαλιστεί πως η Αθήνα θα τηρήσει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προέβλεπε το μνημόνιο δανεισμού της.

Η Αθήνα διαπραγματεύεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενόψει του τερματισμού της ευρωπαϊκής πτυχής του δανεισμού της την 31η Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση της Ελλάδας θέλει το μνημόνιο να τερματιστεί όταν σταματήσει η χρηματοδότηση από την ΕΕ· παρ' όλ' αυτά, τυπικά η εκταμίευση του δανείου του ΔΝΤ είναι προγραμματισμένο να λήξει στις αρχές του 2016.

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης που συνεδρίασαν σήμερα στο Λουξεμβούργο σημείωσαν πως παρά τις βελτιώσεις που καταγράφουν, η οικονομία της Ελλάδας παραμένει εύθραυστη, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Eurogroup, επέμεινε ότι η όποια χορήγηση πιστώσεων στην Ελλάδα μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση περί δημιουργίας μιας προληπτικής γραμμής πιστώσεων πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την Τρόικα. Υπήρξε συναίνεση στο Γιούρογκρουπ πως η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης θα πρέπει να είναι «βιώσιμη», πρόσθεσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης:

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα δεν είναι ακόμα έτοιμη να βγει από το πρόγραμμα