ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πρώτα σχέδια των επενδυτών για το 2015

Τα πρώτα σχέδια των επενδυτών για το 2015

Μετά το προχθεσινό ξενύχτι για την αλλαγή του χρόνου και τις χθεσινές προσπάθειες υπέρβασης του hangover, από σήμερα, 2/1/15, οι αναλυτές επιστρέφουν στα γραφεία τους κι αρχίζουν τους σχεδιασμούς για τη νέα χρονιά. Τα δεδομένα, όπως μας τα κατέγραψαν δυο αναλυτές του χρηματοπιστωτικού συστήματος, είναι τα εξής:

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Αυτό που κυρίως αναμένεται, είναι οι αντιδράσεις των διεθνών αγορών μετά την προκήρυξη εκλογών στη χώρα μας. Ως τώρα αυτές οι αντιδράσεις είναι μάλλον υποτονικές έως αδιάφορες. Άλλωστε, οι αγορές αδιαφόρησαν όχι μόνο για την ελληνική προσφυγή στις κάλπες, αλλά και για τη σουηδική απόφαση να αποτραπούν (εκεί) οι εκλογές, μετά από συμφωνία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η προοπτική εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χαρακτηρίζεται από αναλυτές ώριμων αγορών, ως ένα αντιμνημονιακό κόμμα, που όμως προτίθεται να κρατήσει την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη. Επίσης, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να αναζητήσει μια μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, γι' αυτό και βλέπουμε τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων τριετίας να κινούνται τελευταία επάνω από το 10%.

Το πρόβλημα που καλούνται να λύσουν όσοι αποφασίζουν για την κατεύθυνση των αγορών, είναι η μετάδοση της ελληνικής περίπτωσης σε άλλες χώρες. Ειδικότερα, είναι ζητούμενο εάν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει κατά μοίρες τις θέσεις της τρόικας, και –κυρίως- εάν μια τέτοια αλλαγή αποτελέσει προηγούμενο για παρόμοια αιτήματα από πλευράς Πορτογαλίας και Ιταλίας. Γι αυτό οι αναλυτές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τη συμπεριφορά των πορτογαλικών επιτοκίων, ως βασικό δείκτη μετάδοσης ή όχι των ελληνικών εξελίξεων στον ευρύτερο ευρωπαϊκό Νότο.

Προς το παρόν, πάντως, η «ελληνική κρίση» όπως αποκαλούν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δεν έχει μεταδοθεί στο εξωτερικό κι αντιμετωπίζεται ως εσωτερικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Πέραν των ευρωπαϊκών εξελίξεων, οι αναλυτές λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους ότι το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 5%, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Αυτό θα μπορούσε να στρέψει τη Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής σε μια γρήγορη αύξηση των επιτοκίων, ίσως τον Απρίλιο, ειδικά αν η έκθεση για την απασχόληση την ερχόμενη εβδομάδα είναι εξίσου καλή, αν όχι καλύτερη, από την έκθεση του Νοεμβρίου.

Σχετικές ειδήσεις