ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρούγκμαν: Η Ελλάδα και η κυβέρνησή της χρειάζονται χρόνο

Κρούγκμαν: Η Ελλάδα και η κυβέρνησή της χρειάζονται χρόνο

Με νέο του άρθρο στους New York Times, ο βραβευμένος με Νομπέλ Οικονομίας, Πολ Κρούγκμαν, τάσσεται για ακόμη μία φορά υπέρ των αιτημάτων της ελληνικής κυβέρνησης και διαμηνύει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο από χρόνο.

«Γιατί χρειαζόμαστε ένα τάιμ άουτ; Κυρίως επειδή η νέα ελληνική κυβέρνηση απλώς δεν είχε το χρόνο να προετοιμαστεί. Και αυτό δεν υπόκειται σε κριτική. Είναι μία νέα κυβέρνηση, είναι εκτός του υφιστάμενου πολιτικού κατεστημένου (δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι αισθάνονται, και δικαιολογημένα, ότι το υπάρχον πολιτικό κατεστημένο απέτυχε) και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει βαθύ τεχνοκρατικό "πάγκο".

Ακόμα, λοιπόν κι αν έχει κανείς τις καλύτερες προθέσεις του κόσμου–και από ό,τι μαθαίνω μιλάμε για ανθρώπους με καλές προθέσεις-οι Έλληνες δεν θα μπορούσαν να παρουσιάσουν μία λεπτομερή πρόταση και να αποφασίσουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν και τι δεν μπορούν να κάνουν.

Σε κάποια άλλη ιστορική φάση, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να στραφεί σε κάποιο ξένο ίδρυμα με μεγάλη τεχνοκρατική εξειδίκευση. Τώρα όμως;

Η Κομισιόν, στα μάτια της αποτελεί έναν κακό παράγοντα με απαίσια κρίση. Οι τύποι του ΔΝΤ αυτόν τον καιρό είναι «καλά παιδιά», αλλά αποτελούν τμήμα της τρόικας και σίγουρα δεν μπορούν να εμπλακούν άμεσα στο σχεδιασμό της ατζέντας της ελληνικής κυβέρνησης. Ομοίως και η ΕΚΤ.

Ίσως μετά από 60 ή 90 ημέρες καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει δυνατή συμφωνία και ότι το Grexit είναι πραγματικότητα.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως ό,τι εμφανίζεται ως απαίτηση των «σκληρών» -η ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει τις επόμενες μέρες να εγκαταλείψει ό,τι υποστήριζε προεκλογικά, να υποχρεωθεί σε δρακόντειους δημοσιονομικούς στόχους, ιδιωτικοποιήσεις και άλλα θέματα που δεν είχε καν το χρόνο να σκεφτεί- είναι απίθανο.

Δεν ξέρω εάν οι σκληροί πιστεύουν ότι το να πιάνεις κάποιον απ' το γιακά μπορεί να έχει αποτέλεσμα ή απλώς εξωθούν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Δεν θα' πρεπε να είναι έτσι όμως. Ο καθένας χρειάζεται λίγο χρόνο να σκεφτεί».

Σχετικές ειδήσεις