ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Grexit σημαίνει ισχυρό σοκ, αλλά όχι συστημική κρίση

Fitch: Grexit σημαίνει ισχυρό σοκ, αλλά όχι συστημική κρίση

Ο οίκος Fitch παίρνει σήμερα τη σκυτάλη για εκτιμήσεις, σχετικά με τα πιθανά σενάρια ενός grexit, το οποίο (όχι τυχαία) επανέρχεται στις εκτιμήσεις του ευρωπαϊκού -κι όχι μόνον- οικονομικού κατεστημένου, παραμονές της συνερδίασης του Eurogroup τη Δευτέρα.

Ο οίκος Fitch επισημαίνει ότι η ευρωζώνη θα υποστεί σημαντικό σοκ εάν η Ελλάδα βγει από αυτήν, αλλά θα είναι απίθανο να προκληθεί μια συστημική κρίση σαν αυτή του 2012, ή μια ταχεία έξοδος άλλης χώρας.

Όπως επισημαίνει ο γνωστός οίκος αξιολόγησης, το άμεσο ρίσκο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μειώθηκε από τη συμφωνία του περασμένου μήνα με τους πιστωτές. Αλλά η αδιάλλακτη στάση και των δύο πλευρών (που έχουν λάβει κατά καιρούς) πριν από τη συμφωνία, αναδεικνύει την πιθανότητα ενός μελλοντικού λάθους πολιτικής. «Το Grexit δεν είναι το βασικό μας σενάριο, αλλά θα παραμείνει ένας κίνδυνος όσο λαμβάνουν χώρα οι πιο λεπτομερείς διαπραγματεύσεις, και καθώς η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει την εγχώρια στήριξη για την συμφωνία».

Ωστόσο,προσθέτει ο Fitch Ratings, η ευρωζώνη έχει αναπτύξει μηχανισμούς για να αποτρέψει έναν πανικό που θα οδηγούσε σε κρατική χρεοκοπία, και για να απομονώσει την κρατική μετάδοση, και οι ανησυχίες για την πιστοληπτική ικανότητα άλλων χωρών της ευρωζώνης, είναι λιγότερο έντονες από ό,τι το 2012. Μια αλυσιδωτή αντίδραση σε ενδεχόμενο Grexit, είναι απίθανο να οδηγήσει στην τελική διάσπαση της ένωσης.

Μηχανισμούς αναμφίβολα έχει αναπτύξει η ευρωζώνη, όπως σωστά επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, ωστόσο ο «άγνωστος Χ» ενός πιθανού grexit είναι το μέγεθος των επιπτώσεων στην ευρωζώνη, άρα και η αντοχή των μηχψανισμών προστασίας που έχουν αναπτυχθεί. Όσο grexit δεν υπάρχει, δεν υπάρχει και διοκιμή σε πραγματικές συνθήκες αυτών των μηχανισμών. Άρα οι εκτιμήσεις της Fitch και άλλων παραγόντων, παραμένουν εκτιμήσεις...-

Σχετικές ειδήσεις