ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Προστασία της Ευρωζώνης από μια ελληνική μετάσταση

Ντράγκι: Προστασία της Ευρωζώνης από μια ελληνική μετάσταση

Τις χώρες της ευρωζώνης από μία μετάσταση της ελληνικής οικονομικής «ασθένειας» προστατεύει η αγορά κρατικών και άλλων ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι.

«Υπάρχουν κανόνες που θα πρέπει να τηρηθούν, ενώ υπάρχουν και πολιτικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν», επισήμανε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Φρανκφούρτη, συμπληρώνοντας: «Είδαμε μια περαιτέρω πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων και άλλων πρώην προβληματικών χωρών παρά την ανανεωμένη κρίση στην Ελλάδα. Αυτό υποδηλώνει πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ίσως προστατεύει τις χώρες της ευρωζώνης από την μετάσταση».

Παράλληλα, ο Ντράγκι ομολόγησε πως υπάρχουν ρίσκα από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ. «Γνωρίζουμε πως τα μέτρα μας μπορεί να περιλαμβάνουν κάποια ρίσκα χρηματοοικονομικής σταθερότητας, όμως προς το παρόν αυτά τα ρίσκα είναι περιορισμένα», υπογράμμισε και υπεραμύνθηκε της πολιτικής της νομισματικής χαλάρωσης για ακόμη μία φορά, υποστηρίζοντας ότι μπορεί και θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών.

Σύμφωνα με τον Κεντρικό Τραπεζίτη, υπάρχουν, τέλος, πολλοί λόγοι βάσει των οποίων οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα ενισχυθούν.

«Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν δρα ανεξέλεγκτα. Υπάρχουν κανόνες που θα πρέπει να τηρηθούν, ενώ υπάρχουν και πολιτικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν», κατέληξε ο Ντράγκι αφήνοντας έτσι υπονοούμενα για τη σύγκρουση συμφερόντων στην Ευρωζώνη…

Σχετικές ειδήσεις