ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύεται η ανάκαμψη της ευρωζώνης

Ενισχύεται η ανάκαμψη της ευρωζώνης

Η μείωση της τιμής του πετρελαίου και η έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης αποτελούν τους κύριους παράγοντες για την ανάκαμψη της ευρωζώνης, που καταγράφεται από τις αρχές του 2015.

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η έκθεση της EY Eurozone Forecast (EEF) Spring 2015. Οι δύο αυτοί παράγοντες θα στηρίξουν την εγχώρια ανάκαμψη στη Ζώνη του Ευρώ, που ξεκίνησε το 2014, βοηθώντας την αύξηση του ΑΕΠ να φθάσει από το 0,9% (2014) στο 1,5% φέτος και στη συνέχεια στο 1,8% πρόβλεψη 2016).

Πάντως, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές εξακολουθούν να επηρεάζονται αρνητικά από μια σειρά διαρθρωτικών παραγόντων, όπως η ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία και οι αυξήσεις των μισθών. Εξαιτίας των παραγόντων αυτών, η ανάπτυξη αναμένεται να περιορισθεί, περίπου, στο 1,6% ετησίως κατά την περίοδο 2017 - 2019. Στο μεταξύ, η κρίση στην Ουκρανία και οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος θα συνεχίσουν να αποτελούν κίνδυνο για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα για αρκετό χρόνο ακόμη.

Η έκθεση, αναφερόμενη ειδικότερα στην Ελλάδα, παρατηρεί ότι η ανάκαμψη επισκιάζεται από την πολιτική αβεβαιότητα. Όπως αναφέρει, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, το 2014 αποδείχθηκε μια χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα, με την οικονομία να επιστρέφει τελικά στην ανάπτυξη. Μπορεί η ανεργία να έφθασε το 25% του εργατικού δυναμικού, όμως η οικονομία δημιουργεί και πάλι σημαντικές αυξήσεις στην απασχόληση. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% το 2014, καταγράφοντας την πρώτη αύξηση μετά το 2007. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΥ, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% το 2015, ενώ προβλέπεται περαιτέρω αύξηση κατά 2,4% το 2016.

Σχετικές ειδήσεις