ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί- Ρουμπινί: Grexit σημαίνει αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη

Μοσκοβισί- Ρουμπινί: Grexit σημαίνει αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη

Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος από τις διαβεβαιώσεις πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων, που υποστηρίζουν ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα δημιουργήσει ευρύτερο πρόβλημα, κινήθηκε ο Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ο επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξε στη συνέντευξη που έδωσε στο μεγάλο γερμανικό περιοδικό πως όλοι έχουν κατανοήσει ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αποτελούσε καταστροφή, όχι μόνο για την ελληνική οικονομία αλλά και για την ίδια την Ευρωζώνη, η οποία είναι πολλά περισσότερα από μία νομισματική ένωση.

Στο κομμάτι της συνέντευξης που δημοσιοποίησε το περιοδικό ως προδημοσίευση, ο Μοσκοβισί δηλώνει απερίφραστα ότι εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, τότε «θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το ποια άλλη χώρα θα ακολουθήσει και αυτό θα είναι η αρχή του τέλους».

Ταυτόχρονα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπερασπίστηκε τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Eurogroup, καθώς αναρωτήθηκε: «έχετε διαβάσει τη συμφωνία μας με την Αθήνα; Επιβεβαιώνει τη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Ταυτόχρονα (οι Έλληνες) δεσμεύθηκαν ότι, μεταξύ των άλλων μεταρρυθμίσεων, κάθε χρόνο θα στοχεύουν σε επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και θα μειώσουν σταδιακά το χρέος τους».

Στη γραμμή Μοσκοβισί και ο Νουριέλ Ρουμπινί

Θέσεις ταυτόσημες με αυτές του Πιέρ Μοσκοβισί ανέπτυξε και ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Σε αυτήν, ο Ρουμπινί εξηγεί γιατί θεωρεί κακή λύση το Grexit: «Εάν γινόταν Grexit, η μετάδοση θα ήταν τεράστια. Τα spread των ομολόγων της περιφέρειας θα διευρυνθούν αντί για την πτωτική πορεία που ακολουθούν τώρα λόγω των κινήσεων της ΕΚΤ. Θα υπάρξει μαζική φυγή καταθετών και σε άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης και από την στιγμή που μία χώρα θα βρεθεί εκτός, ο κόσμος θα αρχίσει να αναρωτιέται ποιος θα είναι ο επόμενος. Για αυτό πιστεύω ότι από οικονομικής άποψης δεν έχει νόημα το Grexit. Ακόμη και οι Γερμανοί το καταλαβαίνουν αυτό».

Σχετικές ειδήσεις