ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομιστής νέας πρότασης για την Ελλάδα ο Γιούνκερ

Κομιστής νέας πρότασης για την Ελλάδα ο Γιούνκερ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Τετάρτης (17/06/2015) ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση διήρκεσε 10 λεπτά, έγινε σε καλό κλίμα και με διάθεση να βρεθεί κοινή γλώσσα στις διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίζεται έτοιμος να προτείνει εναλλακτικές επιλογές στα σκληρά μέτρα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την ελληνική κυβέρνηση.

Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι ίσως υπάρξουν εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, μετά την επιστροφή του Α. Τσίπρα από την Αγία Πετρούπολη όπου μεταβαίνει σήμερα για να μετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι υπάρχει νέα πρόταση στα «σκαριά».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Star, η πρόταση Γιούνκερ θα έχει βελτιώσεις σε δύο σημεία:

-Στη δυνατότητα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού με περικοπές ύψους 450 εκ. ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

-Στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού με άμεση νομοθέτηση της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων και παραπομπή των υπόλοιπων ανοιχτών θεμάτων για επανεξέταση τον Σεπτέμβριο.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, να έχει κάνει ήδη διερευνητικά τηλεφωνήματα στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας στις Βρυξέλλες για να κλείσει «χρονοθυρίδες» στο αεροδρόμιο, για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής για την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει μέχρι στιγμής ότι δεν έχει λάβει κάποια νέα πρόταση, αλλά το ενδεχόμενο αυτό το χαρακτηρίζει ως «θετική εξέλιξη», καθώς θα «ξεπαγώσει» την διαπραγμάτευση και θα αποδεικνύει ότι έγιναν πιο «διαλλακτικοί» οι εταίροι.

Σχετικές ειδήσεις