ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ για το ΦΠΑ στις άγονες γραμμές ζητά το υπουργείο Ναυτιλίας

Παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ για το ΦΠΑ στις άγονες γραμμές ζητά το υπουργείο Ναυτιλίας

Πρόβλημα έχει προκύψει στα μισθώματα των ακτοπλοϊκών εταιρειών για την εκτέλεση δρομολογίων που αφορούν άγονες γραμμές, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από το 13% στο 23% καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παρακρατεί μεγαλύτερο ποσό απ' αυτό που πρέπει να αποδοθεί στις εταιρείες.

Τα μισθώματα των ακτοπλοϊκών για τις άγονες γραμμές είχαν συμφωνηθεί και υπογραφεί με το υπουργείο Ναυτιλίας, όταν ακόμα ο ΦΠΑ ήταν μειωμένος, ενώ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) έχει ζητήσει την παρέμβαση του υπουργείου Ναυτιλίας, θέμα για το οποίο έχει ήδη αποσταλεί σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών.

Δεν αποκλείεται να υπάρχει σχετική ρύθμιση που να εξαιρεί από ΦΠΑ 23% τα μισθώματα των άγονων γραμμών. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός των άγονων γραμμών που ανέρχονται περίπου σε 70 εκατ. ευρώ έχει διαμορφωθεί περίπου στα 79 εκατ. ευρώ.

Οι επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές προκηρύσσονται και δίνονται πλέον από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στην Ακτή Βασιλειάδη και όχι από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου.