ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Σχεδόν σε 1 τρισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των «κόκκινων» δανείων

ΔΝΤ: Σχεδόν σε 1 τρισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των «κόκκινων» δανείων

Υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2009 είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΣΤΟ ΝΟΤΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΟ 35% ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ 40% ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ταμείο, η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στο τέλος του 2014, έφτανε σχεδόν το 1 τρισεκατομμύριο.

Τα υψηλά επίπεδα των δανείων που δεν εξυπηρετούνται και έχουν χορηγηθεί σε εταιρείες, ειδικά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δυσχεραίνουν την εκταμίευση πιστώσεων και δεσμεύουν τραπεζικό κεφάλαιο το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για νέες χορηγήσεις.

«Δοθείσης της επείγουσας ανάγκης να υποστηριχθεί η ακόμη αβέβαιη ανάκαμψη της Ευρώπης, η ταχεία επίλυση (του προβλήματος) των ΜΕΔ για να προωθηθούν νέες δανειακές χορηγήσεις έχει μακροοικονομική σημασία πρώτης τάξεως», σημείωσαν στελέχη του ΔΝΤ στο έγγραφό τους.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο ειδικά στο νότιο τμήμα της ευρωζώνης, όπου το χρέος των επιχειρήσεων είναι ένα «οξύ» πρόβλημα, καθώς και στην ανατολική και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σημειώνει ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός.

Στις χώρες της ευρωζώνης η συνολική αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν σε 932 δισεκατομμύρια ευρώ —ή περίπου το 9,2% του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος της ευρωζώνης— στα τέλη του 2014.

Ελάχιστες μόνο χώρες, ανάμεσά τους η Εσθονία και η Γερμανία, κατέγραψαν μείωση του ποσοστού των ΜΕΔ επί του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών εν συγκρίσει με τα υψηλότερα επίπεδα στα οποία έφθασαν μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με δεδομένα που επικαλείται το έγγραφο διαβούλευσης των ειδικών του ΔΝΤ.

Ως τα τέλη της περασμένης χρονιάς, το ύψος των ΜΕΔ έφθασε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στην Κύπρο, όπου ξεπέρασε το 40%, και στην Ελλάδα, όπου βρισκόταν στο 35%.

Πάντως στην Ιρλανδία και την Ισπανία ο λόγος των δανείων που δεν εξυπηρετούνται προς το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών άρχισε να υποχωρεί το 2014.

Στο έγγραφο προτείνεται καλύτερη εποπτεία του τομέα, να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες να απομειώσουν, να υποβάλουν σε νέα ρύθμιση ή ακόμη και να διαγράψουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την προώθηση μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση των διαδικασιών πτώχευσης και τη βελτίωση των υποδομών τις αγορές ώστε να μπορέσει ο τομέας των δανειακών χορηγήσεων να αναπτυχθεί ξανά.

Μάλιστα, έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι στα τέλη του 2013 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν χορηγήσει τράπεζες στην ευρωζώνη ανέρχονταν συνολικά στο ποσό των 879 δισεκατομμυρίων ευρώ.