Έφτασε η ώρα της «φοροκαταιγίδας»

Newsbomb

Έφτασε η ώρα της «φοροκαταιγίδας»

Επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων, αγρότες και όχι μόνο, αρχίζουν από σήμερα Δευτέρα (5/10) να γίνονται δέκτες των νέων φορολογικών μέτρων.

Η «φοροκαταιγίδα» ξεκινά από το μέτρο που αφορά 400.000 αγρότες και επιχειρήσεις, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά για το 2014 αυξημένη προκαταβολή φόρου, 55% και 100%.

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, θα αναρτηθούν στο Taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το Φεβρουάριο, με στόχο την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ.

Προ των πυλών είναι η εφαρμογή του αυξημένου φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο από τα 66 στα 200 ευρώ/χιλιόλιτρο.

Παράλληλα, έρχονται η αύξηση του επιτοκίου και οι λιγότερες δόσεις, για όσους θεωρείται ότι μπορούν να πληρώσουν, στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης μειώνεται κατά 50%.

Εντός του μήνα θα αυξηθεί ο φόρος για τα εισοδήματα από ενοίκια από 11% σε 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για μεγαλύτερα ποσά.

Την ίδια ώρα, καταργούνται όσες φοροαπαλλαγές έχουν απομείνει, ενώ η έκτακτη εισφορά μονιμοποιείται και ενσωματώνεται στην κλίμακα.

Ανοικτό παραμένει το ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για απόφαση του πρωθυπουργού να παγώσει το εν λόγω μέτρο.

Αναλυτικότερα:

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η προκαταβολή φόρου βρίσκεται στο 55% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2014 έως και 31.12.2014 και αυξάνεται σε 75% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2015 έως και 31.12.2015. Για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2016 και εφεξής ο συντελεστής προκαταβολής φόρου αυξάνεται στο 100%.

Για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2015 και μετά, καταργείται η έκπτωση 2% που προβλέπονταν κατά την εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου φόρου, (με βάση την εμπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος του υπόχρεου φυσικού προσώπου) μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης.

Για εισοδήματα που αποκτήθηκαν στο φορολογικό έτος 2014 απόατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος υπολογίζεται με συντελεστή 55% (από 27,5%).

Για όσες δηλώσεις φυσικών προσώπων έχουν ήδη υποβληθεί χωρίς να έχει βεβαιωθεί το νέο ποσοστό προκαταβολής (55%), θα γίνει εκ νέου προσδιορισμός φόρου, χωρίς να απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τον φορολογούμενο.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση και θα εκδοθεί νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που θα γίνει για λογαριασμό κάθε Δ.Ο.Υ.

Για τις περιπτώσεις αυτές, εάν η τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος (αρχική ή τροποποιητική) υποβλήθηκε εμπρόθεσμα, ως αφετηρία υπολογισμού των δόσεων λαμβάνεται η ημερομηνία της νέας εκκαθάρισης.

Εάν όμως η τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος (αρχική ή τροποποιητική) υποβλήθηκε εκπρόθεσμα, ως αφετηρία υπολογισμού των δόσεων λαμβάνεται η ημερομηνία που η δήλωση θα έπρεπε να υποβληθεί. Στις περιπτώσεις αυτές, για την επιβολή των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής δεν θα υπολογίζεται το χρονικό διάστημα μεταξύ της αρχικής και της νέας εκκαθάρισης.

Για τις επιχειρήσεις η προκαταβολή φόρου αυξάνεται στο 100%για τα κέρδη που προκύπτουν σε φορολογικά έτη τα οποία αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.

Το ασφαλιστικό

Εντός του μήνα αναμένονται και οι προτάσεις της «επιτροπής σοφών» για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με μια αυτές, το ελληνικό δημόσιο θα εγγυάται μόνο μια «εθνική σύνταξη» η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το όριο της φτώχειας, γεγονός που στην πράξη σημαίνει ότι το ύψος της θα υπολείπεται των 400 ευρώ τον μήνα.

Το πόρισμα της επιτροπής για το ασφαλιστικό αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση κάτι που σημαίνει ότι οι προτάσεις θα έρθουν –ενδεχομένως και στα τέλη της επόμενης εβδομάδας- στην επιφάνεια.

Το κείμενο που συντάσσεται περιλαμβάνει και άλλες «ιδέες»: ενοποίηση της κύριας και της επικουρικής σύνταξης, δημιουργία ενιαίου οργανισμού για την αξιοποίηση της ακίνητης και της κινητής αξίας των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και η δυνατότητα μετατροπής των ταμείων επικουρικής ασφάλισης σε επαγγελματικό ταμείο.

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved