ΠΑΙΔΕΙΑ

Φίλης: Θα βρούμε ισοδύναμα για να μην ισχύσει το 23% στα ιδιωτικά σχολεία

Φίλης: Θα βρούμε ισοδύναμα για να μην ισχύσει το 23% στα ιδιωτικά σχολεία

Ισοδύναμα μέσω πάταξης της φοροδιαφυγής αναζητά το Υπουργείο Παιδείας για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, όπως καταδείχθηκε από τις δηλώσεις του υπoυργού, Νίκου Φίλη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του «είναι θέμα μιας συνολικής κυβερνητικής απόφασης».

Είπε μάλιστα ότι όταν ολοκληρωθούν δύο-τρεις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, θα βρεθούν τα ισοδύναμα.

«Δεν θέλουμε να καταφύγουμε στην εύκολη λύση να μετακυλήσουμε σε άλλους τομείς το βάρος της φορολογίας», είπε ο υπουργός, αναφέροντας παράλληλα ότι η ηγεσία του υπουργείου γνωρίζει ότι το ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση αφορά κυρίως τη λαϊκή οικογένεια.

Για τα κενά στα σχολεία διευκρίνισε ότι το υπουργείο θέτει ως προθεσμία τις 10 Οκτωβρίου για την πρόσληψη των πρώτων 11.000 αναπληρωτών σε σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής.

Ειδικότερα, ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, κάτι που μεταφράζεται σε 4.000 πιστώσεις για προσλήψεις μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τη στιγμή που κατά την πρώτη φάση, προσλήφθηκαν 3.700 αναπληρωτές, κυρίως από πιστώσεις του ΕΣΠΑ».

«Νομίζω ότι θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη, να προχωρήσουμε στην πιο εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μέσα στον Οκτώβρη», δήλωσε ο υπουργός.

Τέλος, ο κ. Φίλης ρωτήθηκε για το θέμα που προέκυψε με την απεικόνιση στο βιβλίο της Γ´ λυκείου γενικής παιδείας ενός χάρτη, στον οποίο αναφέρονται τα Σκόπια ως Μακεδονία.

«Δεν θέλω να κάνω δηλώσεις που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία», απάντησε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Υπάρχουν από το νόμο εκπαιδευτικά όργανα, τα οποία θα αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα. Είναι, πάντως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ιστορικά δεν συγκροτούσε το χώρο της Μακεδονίας και γεωγραφικά σίγουρα επίσης δεν συγκροτεί τον χώρο της Μακεδονίας από μόνη της».