ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την άλλη εβδομάδα κρίνεται η εκταμίευση των δύο δισ. ευρώ

Την άλλη εβδομάδα κρίνεται η εκταμίευση των δύο δισ. ευρώ

Στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες οι εκπρόσωποι των θεσμών, προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδο εφαρμογής του τρίτου μνημονίου - Η Ελλάδα θα λαμβάνει χρήματα μόνο μετά από επιτυχημένες αξιολογήσεις.

«Παράθυρο» για πιθανή έγκριση της πρώτης δόσης των δύο δισ. ευρώ εντός της επόμενης εβδομάδας, προσφέρουν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με δηλώσεις τους στο πρακτορείο Bloomberg.

Πάντως σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά έως ότου συμβεί αυτό, αν και το ελληνικό Κοινοβούλιο φρόντισε να «περάσει» την Παρασκευή το μεγαλύτερο μέρος των προαπαιτούμενων, με την κυβέρνηση, όμως, να πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

Άλλωστε οι εκπρόσωποι των Θεσμών -Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ- θα βρίσκονται στην Αθήνα 21 - 23 Οκτωβρίου, προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδο εφαρμογής του τρίτου μνημονίου. «Ειδική προσοχή θα δοθεί στα βασικά σημεία που πρέπει να προωθηθούν και στις προοπτικές της πρώτης αξιολόγησης», όπως υπογράμμισε, στην τακτική συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Annika Bredthardt.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει τα 48 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο, ενώ τα δύο δισ. ευρώ αποτελούν την πρώτη εκ των δόσεων και -εάν όλα πάνε καλά- θα ακολουθήσει ακόμη μία ύψους ενός δισ. ευρώ.

Ακολούθως η Ελλάδα θα λαμβάνει χρήματα μόνο μετά από επιτυχημένες αξιολογήσεις από τους εκπροσώπους των θεσμών, με την πρώτη να υπάρχουν κάποιες ελπίδες ότι θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο. Η πρώτη αξιολόγηση έχει συνδεθεί άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και την εκταμίευση του ποσού των 25 δισ. ευρώ προς αυτόν τον σκοπό. Η ΕΚΤ επιθυμεί η εκταμίευση των 25 δισ. να γίνει έως τις 15 Νοεμβρίου.

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικές ειδήσεις