ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ «φαρμάκι» με αντικειμενικές αξίες εκτός πραγματικότητας

ΕΝΦΙΑ «φαρμάκι» με αντικειμενικές αξίες εκτός πραγματικότητας

Χωρίς αντίκρυσμα αποδεικνύονται οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με αποτέλεσμα εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ – φωτιά με βάσηαντικειμενικές αξίεςπου έρχονται από το παρελθόν και δεν έχουν καμία σχέση με την «κατακρήμνιση» που έχει υποστεί η αγορά ακινήτων τα χρόνια της κρίσης.

ΣΤΟ... ΚΕΝΟ ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ

Τη στιγμή που οι εμπορικές αξίες των ακινήτων μειώνονται, οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν στα ύψη, προκαλώντας συνολικό μπλοκάρισμα στην αγορά. Κτηματομεσιτικά στελέχη μάλιστα εκτιμούν ότι η διάσχιση υπερβαίνει πλέον το 70% με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις «τσέπες» των ιδιοκτητών.

Η αξία δηλαδή είναι πλασματική καθώς ο χρόνος έχει παγώσει για τα ακίνητα σε αντικειμενικές αξίες προ κρίσης, ενώ παραμένει η ....υπεραξία σε φόρους και χαράτσια.

Το θέμα της μείωσης των αντικειμενικών αξιών είχε τεθεί τον Μάιο του 2015, με την κυβέρνηση να υπόσχεται μεσοσταθμική μείωση έως και 20%. Στις ακριβές μάλιστα περιοχές της Αττικής (Κηφισιά, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη, Μαρούσι, Γλυφάδα), η μείωση επρόκειτο να φτάσει ακόμα και 30%.

Κατ' εκτίμηση του τότε οικονομικού επιτελείου, η μείωση των αντικειμενικών αξιών επρόκειτο να οδηγήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 30% σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε αυτόματη πτώση των εσόδων του κράτους την περίπτωση από τον ΕΝΦΙΑ περίπου από τα 2,65 δισ. ευρώ στα 1,855 δισ. ευρώ.

Τελικά, το συγκεκριμένο σχέδιο παραπέμφθηκε στις ...καλένδες και οι ιδιοκτήτες έλαβαν μέσω taxisnet τα ραβασάκια για τον φόρο των ακινήτων, χωρίς αλλαγές.

Το θέμα πάντως «άνοιξε» και πάλι με πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος δεσμεύτηκε για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και για νέο ΕΝΦΙΑ από το 2016.

Παραδείγματα

Σε περιοχές όπως η Βουλιαγμένη, καταδεικνύεται η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών: Σε τρέχουσες τιμές, η αντικειμενική αξία ακινήτου φτάνει τα 5.650 ευρώ το τετραγωνικό (διαδορά 45%), ενώ η εμπορική τα 3.100, ενώ στον Άλιμο αντίστοιχα, οι τιμές είναι 2.175 και 1.180.

Στη Φιλοθέη η αντικειμενική φτάνει τα 4.000 το τετραγωνικό και η εμπορική 3.200.

Σχετικές ειδήσεις