ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύπρος: Εγκρίθηκε οριακά ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

Κύπρος: Εγκρίθηκε οριακά ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

Με οριακή πλειοψηφία -29 ψήφοι υπέρ και 26 εναντίον- η κυπριακή Βουλή ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016, ο οποίος είναι ο τελευταίος μνημονιακός, καθώς τον ερχόμενο Μάρτιο η Κύπρος αναμένεται να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης.

Υπέρ, ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ. Παρά τη θετική ψήφο ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ άσκησαν δριμεία κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Κατά τάχθηκαν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι.

Ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει έξοδα, εξαιρούμενων των χρηματοοικονομικών ροών, ύψους 5,941 εκατ.ευρώ σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα 5.860εκατ. ευρώ το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 1,4%. Οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού του 2016 ανέρχονται στα 6,060εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 5.975 εκατ. ευρώ του προηγούμενου χρόνου παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 1,4%.

Το σύνολο των προϋπολογιζόμενων δαπανών, εξαιρουμένων των αποπληρωμών δανείων, ανέρχονται στα 6,636εκατ.ευρώ σε σύγκριση με 6.660 εκατ. ευρώ το 2015 , παρουσιάζοντας οριακή μείωσης 0,4% λόγω της μείωσης των δαπανών για τόκους.

Αύξηση 5% παρουσιάζουν οι αναπτυξιακές δαπάνες το 2016 λόγω της συμπερίληψης νέων αναπτυξιακών έργων κάτι το οποίο, όπως επισήμανε ο υπουργός, κατέστη εφικτό λόγω των οικονομικών περιθωρίων που δημιουργήθηκαν αλλά και της μείωσης των δαπανών για τόκους.

Σχετικές ειδήσεις