Ασφαλιστικό: Στα …κάγκελα δικηγόροι και δημοσιογράφοι για το νομοσχέδιο

Newsroom Newsroom

Ασφαλιστικό: Στα …κάγκελα δικηγόροι και δημοσιογράφοι για το νομοσχέδιο

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσαν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές, μετά από συνάντηση στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, τονίζουν ότι «το ασφαλιστικό προσχέδιο όχι μόνο δεν δίδει λύσεις, αλλά οδηγεί σε οικονομική και επαγγελματική εξαθλίωση τη μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών».

Ακόμα, σημειώνουν ότι το επίμαχο νομοσχέδιο «δεν πρόκειται να επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα, καθώς όχι μόνο δεν θα αυξήσει την εισπραξιμότητα εισφορών και οφειλών αλλά αντίθετα, λόγω και της αδυναμίας καταβολής των υπέρογκων αυτών ποσών, θα διογκώσει τις ροές εξόδου από το επάγγελμα με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των συνταξιούχων και τη δραστική μείωση των ενεργών επαγγελματιών, ενισχύοντας τις γκρίζες μορφές της οικονομίας».

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο δηλώνουν και οι δημοσιογράφοι.

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει ότι το νομοσχέδιο «τελειώνει» τους δημοσιογράφους.

Το επερχόμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό, καταργεί τη δημοσιογραφική λειτουργία, τονίζει σε ανακοίνωσή της.

Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, βάναυση προσβολή ατομικών δικαιωμάτων και μετατροπή των δημοσιογράφων σε πλασιέ ειδήσεων.

Βάσει αυτής της βλαπτικής μεταβολής, υποστηρίζει, οι δημοσιογράφοι που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τον ΕΔΟΕΑΠ, ως μισθωτοί εντάσσονται στο νέο φορέα ως αυτοαπασχολούμενοι και επίσης χάνουν δύο μισθούς το χρόνο (Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και άδεια), το δικαίωμα αποζημίωσης λόγω απόλυσης, την προστασία από ομαδικές απολύσεις, το όποιο δικαίωμα επιδόματος ανεργίας ή επίσχεσης, το δικαίωμα για επίδομα αφερεγγυότητας που χορηγείται λόγω πτώχευσης ή άλλης έκτακτης κατάστασης της εργοδοσίας, το δικαίωμα να ασκήσουν επίσχεση σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών, το δικαίωμα απαίτησης σε περίπτωση υπαγωγής των επιχειρήσεων στο άρθρο 99.
Η ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωση εκφράζει την πάγια θέση της, καθώς και όλων των άλλων δημοσιογραφικών Ενώσεων για πλήρη εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους δημοσιογράφους, χωρίς την παραμικρή παρέμβαση στον πυρήνα της ιδιότητάς και της αυτονομίας. Αυτό άλλωστε, σημειώνεται στην ανακοίνωση, εξυπηρετεί και η λειτουργία του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που πρέπει να επανέλθει στις γραμμές του 2012.

Επίσης, η ΕΣΗΕΑ λέει «όχι» στους εργαζόμενους δύο ταχυτήτων προσθέτοντας ότι τα «μπλοκάκια» πρέπει να γίνουν μισθωτοί εργαζόμενοι και όχι το αντίθετο. Στην μακροσκελή ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών γίνεται αναφορά και στις μειώσεις συντάξεων του ταμείου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ οι οποίες αφορούν, όπως τονίζεται, παλιούς και νέους συνταξιούχους.
Τονίζεται για μία ακόμη φορά ότι το αγγελιόσημο αποτελεί κατάκτηση των εργαζομένων και όχι προνόμιο και ότι τα δημοσιογραφικά Ταμεία είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Οι δημοσιογράφοι, επισημαίνεται, δεν ζητούν εξαιρέσεις, απορρίπτουν, όπως και όλη η κοινωνία το νομοσχέδιο με τις ισοπεδωτικές διατάξεις.

Τέλος, η ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί με κάθε μέσον τα συμφέροντα των δημοσιογράφων που πλήττονται με το συγκεκριμένο υπό κρίση, νομοσχέδιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved