ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκουρλέτης: Αφήνει «παράθυρο» για συμβιβασμό στις Σκουριές

Σκουρλέτης: Αφήνει «παράθυρο» για συμβιβασμό στις Σκουριές

Μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για όλους τους καταναλωτές, μείωση ενεργειακού κόστους μέσω αύξησης της χρήσης φυσικού αερίου και επέκταση του δικτύου σε πολλές πόλεις αλλά και τη διάθεση να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα των Σκουριών προανήγγειλε μεταξύ άλλων στη σημερινή (31/03) του συνέντευξη ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκουρλέτης.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

«Δεν θα γίνουν άλλες ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας» σημείωσε επίσης εξηγώντας ότι μπορεί οι μετοχές της ΔΕΗ της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ να περάσουν στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, όμως δεν πρόκειται όμως να ιδιωτικοποιηθούν.

Πρόκειται να αναζητηθούν τρόποι αξιοποίησής τους, αλλά όχι να ιδιωτικοποιηθούν αφού η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να μη γίνουν άλλες ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, μετά την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ και του 49% του ΑΔΜΗΕ.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά σημείωσε ότι ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί από τα βασικά ζητήματα και το σχέδιο της κυβέρνησης προχωράει με γοργό ρυθμό, θα είναι αποτελεσματικό και θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. «Δουλεύουμε με όλες τις πλευρές και πάμε πολύ καλά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για να απελευθερωθούν δυνάμεις που θα πάνε τη χώρα μπροστά, σημείωσε, εκτιμώντας ότι μετά την ολοκλήρωσή της θα υπάρξει αισθητή διαφοροποίηση σε όλους τους τομείς» είπε.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην επέκταση χρήσης φυσικού αερίου, ανέφερε σαν παράδειγμα τη Θεσσαλία όπου το ποσοστό των διασυνδεόμενων χρηστών στο φυσικό αέριο είναι 54% και οι καταναλωτές βλέπουν μειώσεις κατά 25% έναντι 11% των καταναλωτών στην Αττική.

Σημείωσε ότι επεκτείνονται οι υποδομές στις πόλεις της χώρας, ήδη εγκαινιάστηκαν δύο έργα στη Θεσσαλία ενώ σχεδιάζεται επέκταση των υποδομών σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Δράμα Κιλκίς , Κατερίνη, Θήβα, Χαλκίδα, αλλά και σε Πάτρα, Άμφισσα, Ορεστιάδα, Νάουσα. Παράλληλα δρομολογείται η επέκτασης χρήσης φυσικού αερίου στα οχήματα με τη δημιουργία 10 νέων πρατηρίων σε οδικούς άξονες.

Προαναγγέλλοντας μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τόνισε ότι αν και η εταιρεία εμφάνισε ζημιές, αυτές οφείλονται στην επιλογή της διοίκησης να παρουσιάσει μεγάλες αποσβέσεις και αυξημένες επισφάλειες, επιλογή που είναι στη σωστή κατεύθυνση αφού όπως είπε, την επόμενη χρονιά η ΔΕΗ θα εμφανίσει κέρδη. Υπογράμμισε όμως, ότι παρά τις ζημιές του 2015 η ΔΕΗ μπορεί να προχωρήσει σε μείωση τιμολογίων και νέους διακανονισμούς.

Στόχος είναι να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων της ΔΕΗ και για να γίνει αυτό εξετάζεται η μείωση των τιμολογίων της και ταυτόχρονα από αύριο ξεκινά και το νέο πρόγραμμα διακανονισμών της ΔΕΗ σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή.

Προοπτική συμβιβασμού για τις Σκουριές

Για την επένδυση της Eldorado στις Σκουριές αναφέρθηκε στην προοπτική ενός αμοιβαίου συμβιβασμού μεταξύ της Eldorado Gold και της τοπικής κοινωνίας υπενθυμίζοντας ότι η στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι σταθερή από την πρώτη ημέρα αναφορικά με τη διασφάλιση της νομιμότητας, του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο συμβιβασμός , σύμφωνα με τον υπουργό, απαιτεί η κάθε πλευρά πραγματικά να αναγνωρίζει στον άλλο ότι κάνει ένα βήμα πίσω.

Γήπεδο ΑΕΚ

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι πριν από λίγο υπεγράφη η περιβαλλοντική αδειοδότηση για το γήπεδο της ΑΕΚ.

Εγκαίνια για τον TAP στις 17 Μαΐου

Η δημιουργία του TAP είναι εντάσσεται στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής που αναδεικνύει τη χώρα σε ενεργειακό σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ευρώπη και Βαλκάνια, με τον TAP συνδυάζεται τόσο ο IGB όσο και ο σταθμός Αλεξανδρούπολης ενώ ο υπουργός τόνισε ότι το ποσό που θα επιστρέψει στους Δήμους από όπου περνάει ο αγωγός από τα 11 εκ έγιναν 32 εκ. ευρώ. Τα έργα για τον ΤΑΡ πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα και τα εγκαίνια του έργου θα γίνουν στις 17 Μαϊου.

Σχετικές ειδήσεις