ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακραίες απαιτήσεις του Κουαρτέτου στις επικουρικές

Ακραίες απαιτήσεις του Κουαρτέτου στις επικουρικές

Οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν το μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της συμφωνίας σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Νέο ραντεβού Κατρούγκαλου, την Κυριακή - Κλείδωσαν τα ποσοστά αναπλήρωσης

«Όλο το πακέτο των επικουρικών παραμένει ανοιχτό, γιατί μας ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης έχουν «κλειδώσει», ενώ σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα συνεχιστεί αύριο.

Στον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων οι δανειστές επιμένουν σε προκλητικές αξιώσεις και διατυπώνουν ανεδαφικές απαιτήσεις.

Νωρίτερα ο υπουργός προσερχόμενος στη συνάντηση προετοίμασε για το αποτέλεσμα λέγοντας χαρακτηριστικά «το ΔΝΤ θέλει αίμα».

Και αυτό γιατί «θέλει το έλλειμμα ύψους 700 εκατ. ευρώ των επικουρικών ταμείων να κλείσει μόνο με περικοπές συντάξεων». Αν δεν υπήρχε η διαφωνία για τις επικουρικές συντάξεις, θα υπήρχε συμφωνία στο πακέτο παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Μπορούμε να είμαστε πιο ελαστικοί», στο αίτημα των θεσμών να πέσει το δίχτυ ασφαλείας των 1.400 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης), προκειμένου "να βρεθεί ένας μέσος δρόμος".

«Οι Ευρωπαίοι, ακόμα και αν έχουν διαφορετική στάση σε ορισμένα θέματα, έχουν ενιαίο μέτωπο με το ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά.

Οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο σε όλα τα επίπεδα επί των ανοικτών, εκκρεμών ακόμη και θεμάτων εκτός ατζέντας.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της Αθήνας μέχρι την Τρίτη θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο της συμφωνίας γιατί στις 22 Απριλίου είναι το Eurogroup.

Σχετικές ειδήσεις