ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναγκαστική είσπραξη για όσους χρωστούν στο ΙΚΑ

Αναγκαστική είσπραξη για όσους χρωστούν στο ΙΚΑ
Αυστηρό μήνυμα στους 8.836 οφειλέτες που χρωστούν από 100.000 έως 400 εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ έστειλε το υπουργείο Εργασίας

Αυστηρό μήνυμα στους 8.836 οφειλέτες που χρωστούν από 100.000 έως 400 εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ έστειλε το υπουργείο Εργασίας, καλώντας τους να προσέλθουν εντός των ημερών στον Οργανισμό και να διακανονίσουν τις οφειλές τους προκαταβάλλοντας ένα ποσό, αλλιώς θα ενεργοποιηθούν αμέσως τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Τα περιθώρια στενεύουν για το ΙΚΑ, καθώς έχει εξαντλήσει ήδη από το πρώτο εξάμηνο το 91% της κρατικής χρηματοδότησης την ώρα που οι βεβαιωμένες οφειλές ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ.

Πρέπει δηλαδή να εισπράξει πάση θυσία 1,150 δισ. ευρώ από οφειλές μέχρι το τέλος του 2011 και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, πρώτη στη λίστα των μεγαλο-οφειλετών είναι η Ολυμπιακή με ποσό οφειλής άνω των 407 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στις 9 πρώτες επιχειρήσεις που οφείλουν από 20 έως 400 εκατομμύρια ευρώ βρίσκονται η Εξπρές Σέρβις (με ρύθμιση των οφειλών της από την αρχή του έτους), ο Οργανισμός Εργασίας του Δήμου Αμαρουσίου αλλά και οι επιχειρήσεις του πρώην ομίλου Λαναρά που συνεχίζουν να οφείλουν περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ξεχωρίζουν επίσης οι συνεταιρισμοί που οφείλουν πάνω από 93 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, ο ΟΑΕΔ και οι δημοτικές επιχειρήσεις.

Σταθερά αυξανόμενη είναι η επιβάρυνση από γνωστές επιχειρήσεις των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, καθώς και από δεκάδες ιδιωτικές ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες χρεοκοπημένες.

Οι πάσης φύσεως εκδότες και καναλάρχες οφείλουν περίπου 61,5 εκατομμύρια ευρώ. Με εξαίρεση την Χ.Κ. Τεγόπουλος που έχει ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση οφειλών, τόσο η Ελεύθερη Τηλεόραση (ΑΛΤΕΡ) όσο και οι λοιπές εταιρείες (μεταξύ των οποίων το Νέο Κανάλι, το Εξτρα Κομιουνικέισον και η επιχείρηση ΓΑΚ Α.Ε.) αρνούνται την ένταξή τους σε οποιαδήποτε ρύθμιση για οφειλές που ανέρχονται στο ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ.