ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιστορικό χαμηλό 14 ετών για το Χρηματιστήριο

Ιστορικό χαμηλό 14 ετών για το Χρηματιστήριο
Νέο ρεκόρ έσπασε σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καταγράφοντας τις χαμηλότερες τιμές σε διάστημα 14 ετών...

Νέο ρεκόρ έσπασε σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καταγράφοντας τις χαμηλότερες τιμές σε διάστημα 14 ετών, αφού ο γενικός δείκτης έχει ενδοσυνεδριακά υποχωρήσει κάτω από το τελευταίο αρνητικό ρεκόρ του Ιουλίου και τις 1.166 μονάδες.

Ο Γενικός δείκτης τιμών κατέγραφε πτώση 2,4% στις 15:41 πέφτοντας στις 1.154 μονάδες.

Γίνεται πλέον εμφανές ότι το κλίμα από τη Σύνοδο Κορυφής έχει ξεφουσκώσει, ενώ η αγορά δεν επηρεάστηκε από τα αισοόδοξα λόγια του επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. Άνχελ Γκουρία σχετικά με την προσπάθεια της Ελλάδας.

Τον τόνο έδωσαν και αυτή τη φορά οι τράπεζες (Εθνική απώλειες πάνω από 2%, στα 4,50 ευρώ), ενώ πτωτικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις μεγαλύτερες πιέσεις στο Μιλάνο, όπου ο δείκτης FTSE MIB χάνει 1,3% περίπου.

Την ίδια ώρα, πιέζονται τα ομόλογα των «PIGS» (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) καθώς και της Ιρλανδίας, με τις αποδόσεις να φτάνουν στο υψηλότερο σημείο τους από συστάσεως της ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες θα ενταθούν.

Στη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών, οι αποδόσεις των ισπανικών δεκαετών ομολόγων διαμορφώνονταν σε 6,326% και των αντίστοιχων ιταλικών σε 6,165%, ενώ σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφωνόταν και το spread (διαφορά απόδοσης) με τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα (2,426%). Συγκεκριμένα, για τα ισπανικά δεκαετή ομόλογα το spread διαμορφωνόταν στις 393 μονάδες βάσης και για τα ιταλικά σε 374 μονάδες βάσης. Την ίδια ώρα τα δεκαετή ομόλογα της Πορτογαλίας εμφάνιζαν απόδοση 10,708%. Στις 15:41 το σπρεντ του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είχε «εκτοξευθεί» στις 1277 μονάδες βάσης.