ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στροφή σε τοπικούς παραγωγικούς φορείς για ανασυγκρότηση της οικονομίας

Στροφή σε τοπικούς παραγωγικούς φορείς για ανασυγκρότηση της οικονομίας

Μεγάλη σημασία αποδίδει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας στη συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης στις συναντήσεις που είχε στη Μεσσηνία από την Παρασκευή 15 έως και σήμερα Κυριακή 17 Ιουλίου.

Χαρίτσης: Οι πυλώνες της πολιτικής

Αυτό αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και όπως σημειώνεται, ο υφυπουργός ανέφερε σχετικά ότι: "Η ανασυγκρότηση της οικονομίας στην κατεύθυνση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου δεν μπορεί να είναι υπόθεση απλώς και μόνο ενός κυβερνητικού σχεδιασμού, αλλά απαιτεί την ενεργητική εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών".

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός συναντήθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου στην Καλαμάτα με τους προέδρους των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών της Πελοποννήσου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προγράμματα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αλλά και η ανάγκη ρύθμισης των δανείων που έλαβαν επιχειρήσεις των νομών μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Ο υφυπουργός αναγνώρισε την οξύτητα του προβλήματος, καθώς στην απουσία ενός σχεδίου ανασυγκρότησης της τοπικής οικονομίας επισωρεύτηκε η παρατεταμένη ύφεση των τελευταίων χρόνων και δεσμεύτηκε στην αναζήτηση μιας λύσης που θα ανακουφίζει τους δανειολήπτες, αλλά και θα λαμβάνει υπόψη τη σχετική συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε τοπικά ΜΜΕ, ο υφυπουργός στάθηκε στη στρατηγική για την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το ΕΣΠΑ, αλλά και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα πεδία της κοινωνικής πολιτικής και των αναγκαίων θεσμικών αλλαγών. Απαντώντας σε ερωτήσεις για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος (διαχείριση απορριμμάτων, δρόμος Καλαμάτας-Ριζόμυλου), ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα έργα στη λογική του παρελθόντος με υποσχέσεις-πυροτεχνήματα και υπερδεσμεύσεις πόρων.

«Σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες προχωρούμε σε έναν προσεκτικό σχεδιασμό των έργων, ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική και οικονομική χρησιμότητα, καθώς και η χρηματοδότησή τους» τόνισε ο υφυπουργός. Αναφέρθηκε ακόμη στο νέο σύστημα διαφάνειας και ελέγχου σε σχέση με τη διαχείριση των πόρων των προγραμμάτων που δίνονται στις περιφέρειες.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο υφυπουργός παρευρέθηκε στην πρεμιέρα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται και φέτος χάρη και στους πόρους που εξασφαλίστηκαν εκτάκτως από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός επισήμανε ότι σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας θα πρέπει πλέον να διασφαλιστεί η σταθερή χρηματοδότηση του εξόχως σημαντικού για ολόκληρη τη χώρα πολιτιστικού αυτού θεσμού.
Στο πλαίσιο των επιδιωκόμενων συναντήσεων με τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο υφυπουργός συναντήθηκε το Σάββατο 16 Ιουλίου με το Δήμαρχο Μεσσήνης και την Κυριακή 17 Ιουλίου με το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος.

Ακόμη, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το βράδυ του Σαββάτου, ο κ. Χαρίτσης πραγματοποίησε δημόσια ομιλία στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης. Ο υφυπουργός ανέπτυξε τους τρεις πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής τη νέα περίοδο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος: (α) τη συντονισμένη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων για την είσοδο σε μια φάση δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, (β) την αναπόσπαστη από αυτό το στόχο προσπάθεια στήριξης του κοινωνικού κράτους, (γ) τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τις ευρύτερες θεσμικές αλλαγές με στόχο έναν κρατικό μηχανισμό στην υπηρεσίας της κοινωνίας και μια κοινωνία που να συμμετέχει ενεργά στη λήψη των αποφάσεων.

Τέλος, την Κυριακή 17 Ιουλίου, ο υφυπουργός παρευρέθηκε στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικού καθαρισμού) της Δημοτικής Ενότητας Νέστορος του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Το έργο έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για το περιβάλλον όσο και για την τοπική οικονομία, καθώς η περιοχή διαθέτει σημαντικό πρωτογενή τομέα, αλλά γνωρίζει, τα τελευταία χρόνια, και τουριστική ανάπτυξη.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Χαρίτσης στάθηκε στη σημασία τοπικών έργων αυτού του χαρακτήρα και στο σχεδιασμό, από μεριάς του υπουργείου, των εργαλείων που διευκολύνουν τους δήμους της χώρας να υλοποιούν τέτοια έργα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων