ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναζητώντας μισθούς και κόστος εργασίας...

Αναζητώντας μισθούς και κόστος εργασίας...

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η «εικόνα» μεταξύ των στοιχείων που δημοσιοποίησε ο ΟΟΣΑ για το κόστος εργασίας στην Ελλάδα και της ΕΛΣΤΑΤ για τους μισθούς, την ώρα που μαζί με τις συντάξεις έχουν αλωθεί από τις «μνημονιακές παρεμβάσεις».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το κόστος εργασίας (ανά μονάδα προϊόντος) στην Ελλάδα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 μειώθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά είναι αυξημένο κατά 3,8% σε ετήσια βάση (σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015).

H τριμηνιαία μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (unit labour cost, ULC) στην Ελλάδα προέκυψε από τη μείωση των αμοιβών των εργαζομένων κατά 1% και τη μείωση της παραγωγικότητας (ΑΕΠ ανά απασχολούμενο) κατά 0,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Σε ετήσια βάση, οι αποδοχές των εργαζόμενων αυξήθηκαν 1,5%, ενώ η παραγωγικότητα μειώθηκε 2,2%, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους εργασίας κατά 3,8%.

Στο σύνολο της Ευρωζώνης, το ULC αυξήθηκε 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου τριμήνου, καθώς οι αμοιβές των εργαζομένων αυξήθηκαν 0,2%, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας μειώθηκε 0,1%.

Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ το κόστος εργασίας αυξήθηκε 0,5% έναντι 0,1% στο πρώτο τρίμηνο, καθώς οι αμοιβές των εργαζομένων αυξήθηκαν 0,6% έναντι μείωσης 0,1% στο προηγούμενο τρίμηνο και η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε κατά 0,1%, μετά τη μείωση που σημείωσε για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης μισθών στο σύνολο της οικονομίας σημείωσε αύξηση 4,1% (εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών), χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών), το β΄ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β΄ τριμήνου 2015, έναντι μείωσης 4,2% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2015 προς το 2014.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών, σημείωσε αύξηση 4,6% το β΄ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β΄ τριμήνου 2015, έναντι μείωσης 2,1% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2015 προς το 2014.
Ο ίδιος δείκτης, με διόρθωση εργάσιμων ημερών αλλά χωρίς εποχική διόρθωση, παρουσίασε αύξηση 4,1% το β΄ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β΄ τριμήνου 2015, έναντι μείωσης 4,2% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2015 προς το 2014.

Σχετικές ειδήσεις