ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέρκελ-Σαρκοζί πήραν το «μαστίγιο»

Μέρκελ-Σαρκοζί πήραν το «μαστίγιο»
Το πάγωμα των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία για τις χώρες, που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες...

Το πάγωμα των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία για τις χώρες, που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες, προτείνουν Γαλλία και Γερμανία με επιστολή τους στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Μια μέρα μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι, Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί επιδιώκουν το πάγωμα των κονδυλίων για τους «παραβάτες», που δεν συμμορφώνονται με τις κοινοτικές ντιρεκτίβες σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος.

"Στο μέλλον, οι πληρωμές από τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία συνοχής θα πρέπει να αναστέλλονται προς τις χώρες της ζώνης του ευρώ που δεν θα συμμορφώνονται με τις συστάσεις της διαδικασίας για τα υπερβολικά ελλείμματα", γράφουν οι δύο ηγέτες.

Σύμφωνα με τον Σαρκοζί και την Μέρκελ, "αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να ενσωματωθούν στο νέο κανονισμό των διαρθρωτικών ταμείων και των ταμείων συνοχής που θα προταθεί για το επόμενο πολυετές χρηματοπιστωτικό πλαίσιο". "Τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία συνοχής πρέπει να χρησιμεύουν για να στηρίζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να βελτιωθεί η οικονομική ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα μέσα στην ευρωζώνη", υπενθυμίζουν.

"Πρέπει να έχουν στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση των ανισορροπιών μέσα στα κράτη μέλη προς τα οποία απευθύνονται συστάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας που αφορά τις υπερβολικές ανισορροπίες", αναφέρουν στην επιστολή τους.

Διευκρινίζουν πως "στις χώρες που είναι ενταγμένες σε πρόγραμμα, η Επιτροπή θα πρέπει αυτομάτως να προχωρεί σε έλεγχο για να επιβλέπει ότι τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία συνοχής υποστηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής" και "θα πρέπει επίσης να συμμετέχει στην επιλογή και την εφαρμογή των προγραμμάτων".

"Τα κεφάλαια που δεν χρησιμοποιούνται από τις χώρες που είναι ενταγμένες σε πρόγραμμα θα μπορούσαν να συγκεντρώνονται σ' ένα ταμείο για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, το οποίο θα διαχειρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Επιτροπή", προσθέτουν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί.

Παράλληλα στην επιστολή τους, οι Σαρκοζί και Μέρκελ γράφουν στον πρόεδρο της ΕΕ ότι οι δεκαεπτά "αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης θα εκλέξουν ένα πρόεδρο για μια θητεία δυόμισι ετών".

"Εκφράσαμε την επιθυμία μας να αναλάβετε αυτή την ευθύνη", συνεχίζουν.

Οι Σαρκοζί και Μέρκελ αναφέρουν επίσης ότι "το Eurogroup των υπουργών Οικονομικών θα πρέπει να ενισχυθεί". "Το ευρώ είναι το θεμέλιο της οικονομικής επιτυχίας μας και το σύμβολο της πολιτικής ενοποίησης της ηπείρου μας", γράφουν.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr και στο θέμα με τίτλο: Κόψτε τα λεφτά στους παραβάτες προτείνουν Μέρκελ – Σαρκοζί