ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζ.Ντελόρ: «Βρισκόμαστε στην άκρη του γκρεμού»

Ζ.Ντελόρ: «Βρισκόμαστε στην άκρη του γκρεμού»
Δραματικούς τόνους χρησιμοποιεί ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζακ Ντελόρ για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη...

Δραματικούς τόνους χρησιμοποιεί ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζακ Ντελόρ για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

«Σήμερα βρισκόμαστε στην άκρη του γκρεμού», υποστηρίζει ο παλαίμαχος πολιτικός και προσθέτει ότι «με το να υποσχόμαστε στις αγορές σημαντικές θεσμικές εξελίξεις, οι οποίες γνωρίζουμε καλά ότι είναι ανέφικτες, είναι σαν να βάζουμε τρικλοποδιά στον εαυτό μας».

Ο κ. Ντελόρ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Απόσβεσης, το οποίο, όπως αναφέρει, «θα ήταν σε θέση να εξυπηρετεί και να στηρίζει όλα τα κράτη και πρωτίστως όσα πλήττονται σοβαρά από την κρίση».

Από τα πυρά του πρώην προέδρου της Κομισιόν δεν ξεφεύγει η Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία καταλογίζει έλλειψη ευρωπαϊκού οράματος.

Από την άλλη πλευρά η Γαλλία, σχολιάζει ο κ. Ντελόρ, «προσπαθεί να αποφύγει το ενδεχόμενο να δει το Βερολίνο να εγκαταλείπει το σκάφος».

Για την Ελλάδα και τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, επισημαίνει πως οι ηγέτες των «17» κατέληξαν σε ένα αποτέλεσμα και στη συνέχεια, ανανέωσαν τη συνάντησή τους για το φθινόπωρο, χωρίς να διευκρινίσουν περαιτέρω τους όρους και τις προϋποθέσεις της εφαρμογής της απόφασης που έλαβαν.