ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΔΟΛ: Η κίνηση των τραπεζών που θα κρίνει το μέλλον του

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΔΟΛ: Η κίνηση των τραπεζών που θα κρίνει το μέλλον του

Αίτηση για την υπαγωγή του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι πιστώτριες τράπεζες του Οργανισμού.

Παράλληλα, κατατέθηκε και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για προστασία τους από τους πιστωτές του ΔΟΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αίτηση για την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή στο ΔΟΛ (εν προκειμένω η Grand Thorton) θα συζητηθεί στις 3 Μαρτίου και εφόσον γίνει δεκτή, ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την εκκαθάριση της εταιρείας και την αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων (τίτλων, ακινήτων κλπ).

Ταυτόχρονα, ο ΔΟΛ κατέθεσε αντασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας ουσιαστικά να προστατευθεί μέχρι την εκδίκαση της κύριας αίτησης των τραπεζών. Στόχος των αντασφαλιστικών του ΔΟΛ είναι να εξασφαλισθεί χαρτί για την κυκλοφορία των εφημερίδων τουλάχιστον έως τότε.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία καθώς από την ημερομηνία τοποθέτησης του ειδικού διαχειριστή δίδεται προθεσμία 12 μηνών (εκτός ορισμένων εξαιρέσεων) για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, αφού πραγματοποιηθεί απογραφή του ενεργητικού της επιχείρησης. Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, δηλαδή να τεθεί η εταιρεία σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία θα πρέπει να αποδειχθεί ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε οριστική παύση πληρωμών.

Σημειώνεται πως η επιλογή της αίτησης υπαγωγής μιας εταιρίας, εν προκειμένων του ΔΟΛ, σε ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία είναι η μοναδική επιλογή των πιστωτών όταν δεν υπάρχει συμφωνία με το βασικό της μέτοχο για την εξυγίανσή της.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να εκδοθεί εντός μηνός από τη συζήτηση της αίτησης, ενώ αιτήσεις τριτανακοπής συζητούνται εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης. Ζητούμενο, αναφέρουν γνώστες των διαδικασιών, είναι το κατά πόσον οι τράπεζες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον Οργανισμό, προκειμένου τα περιουσιακά του στοιχεία να μην οδηγηθούν σε πλήρη απαξίωση, επί ζημία των πιστωτών, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει.

Με πληροφορίες από το capital.gr

Σχετικές ειδήσεις