ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελεσίγραφο Σόιμπλε στην Ελλάδα: Αποχώρηση του ΔΝΤ σημαίνει τέλος του προγράμματος

Τελεσίγραφο Σόιμπλε στην Ελλάδα: Αποχώρηση του ΔΝΤ σημαίνει τέλος του προγράμματος

Διαπραγματεύσεις - Έκθεση ΔΝΤ: Πυρετός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. από την εξέλιξη των διαπραγματέυσεων - Αν δεν συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τότε το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει, προειδοποιεί το Βερολίνο - Έκτακτη σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους στενούς συνεργάτες του και το οικονομικό επιτελείο

Αγωνία και νευρικότητα επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου παρά το γεγονός ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι συνεργάτες του διαβεβαιώνουν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γεργκ Βαισγκέρμπερ: «Ο κύριος Σόιμπλε έχει αποσαφηνίσει ότι αν δεν λάβει μέρος το ΔΝΤ, τότε τέλος το ελληνικό πρόγραμμα».

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Ιανουαρίου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει στη Wall Street Journal: «Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε με την προσδοκία ότι θα συμμετείχε το ΔΝΤ».

Έτσι, είχε στείλει τελεσίγραφο ότι αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, τότε αυτό θα καταστεί «παρωχημένο».

«Εαν το πρόγραμμα καταστεί παρωχημένο, θα χρειαστεί να βρούμε κάτι καινούριο. Δεν θα το συνιστούσα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση» είχε πει χαρακτηριστικά.

Προφανώς οι δηλώσεις του εκπροσώπου του κ. Σόιμπλε δεν γίνονται τυχαία, καθώς σήμερα στις 9:00 το βράδυ ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένη σύσκεψη του ΔΝΤ, στην οποία θα συζητηθεί η έκθεση – φωτιά του Ταμείου με την οποία χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και ζητά μείωση μισθών και συντάξεων, διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση του αφορολόγητου, 10 δισ. ευρώ για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Αγωνία στο Μαξίμου

Βέβαιος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Εξερχόμενος των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν θα τελειώσει η αβεβαιότητα, απάντησε «θα τελειώσει, θα τελειώσει».

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικης Νίκο Παππά και την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου. Το θέμα της σύσκεψης ήταν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση.

Από τη δήλωση πάντως του Νίκου Παππά ότι «μπορεί να κλείσει η συμφωνία με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου» συνάγεται ότι πιθανόν η κυβέρνηση ελπίζει στην ευνοϊκή παρέμβαση κάποιου «από μηχανής Θεού», ο οποίος θα μπορούσε να είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα κληθεί να παίξει …πυροσβεστικό ρόλο.

Επίσης, η φράση του κ. Παππά θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά προσδοκά μια ..μεσοβέζικη φόρμουλα, στην οποία το ΔΝΤ θα έχει κάποιο ρόλο, όχι ίσως τον ίδιο όμως που είχε στα προηγούμενα δύο μνημόνια.

Παρόλο που Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαίοι έχουν μεγάλες διαφορές σχετικά με την απομείωση του ελληνικού χρέους και για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, εντούτοις, αμφότερες οι πλευρές έχουν στήσει την Ελλάδα στο καναβάτσο εκβιάζοντας για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων που θα φτωχοποιήσουν έτι περαιτέρω τους Έλληνες.

Διαβάστε εδώ για το...συναγερμό που σήμανε στο Μαξίμου ενόψει της συνεδρίασης του ΔΝΤ

«Μαύρες» οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Τέσσερις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία διαπιστώνει η Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Άρθρου «4» η οποία θα συζητηθεί σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Όσον αφορά στο Δημόσιο Χρέος, το ΔΝΤ το χαρακτηρίζει εξαιρετικά μη διαχειρίσιμο (βιώσιμο) προτείνοντας σειρά μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Το Ταμείο υποστηρίζει κατ΄ αρχήν ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμοστεί μία «δημοσιονομικά ουδέρη πολιτική», επισημαίνοντας ότι δεν απαιτείται περαιτέρω προσαρμογή πέραν αυτής η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο όπως αναφέρει απαιτούνται «δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις», όπως μείωση του αφρολόγητου προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση, καθώς και αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής.

Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα το ΔΝΤ εφιστά την προσοχή καθώς θα πρέπει να μειωθούν δραστικά τα «κόκκινα δάνεια». Παράλληλα διαπιστώνει ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι κανόνες διοικητικής διακυβέρνησης των τραπεζών, και να αρθούν οι περιορισμοί που ισχύουν στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) το ταχύτερο δυνατό.

Τέλος το ΔΝΤ ζητά πιο φιλόδοξες «μεταρρυθμίσεις» στις αγορές εργασίας – προϊόντων- και υπηρεσιών οι οποίες θα διευκολύνουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Πρώτη πρόκληση. Σύμφωνα με το ΔΝΤ συνιστά η μείωση των συντάξεων, καθώς όπως διαπιστώνει το υφιστάμενο σύστημα δεν είναι βιώσιμο και στηρίζεται κατά κύριο λόγο από τους υψηλούς φόρους.

Σύμφωνα με το Ταμείο, το τελευταίο πακέτο των μέτρων που συμφωνήθηκαν με τον ESM αναμένεται να αποδώσει περίπου 4% του ΑΕΠ ως το 2018. Ωστόσο το πακέτο αυτό στηρίζεται κατά μείζονα λόγο (3% του ΑΕΠ) στην αύξηση των εσόδων. Η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% που προβλέπεται στον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης, δεν επιλύει τις στρεβλώσεις του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο αντιμετωπίζει ένα έλλειμμα που αντιστοιχεί στο 11% του ΑΕΠ της χώρας, έναντι ελλείμματος 2,5% κατά μέσο όρο στις χώρες της ευρωζώνης.

Στο σημείο αυτό το ΔΝΤ επαναφέρει το ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου καθώς όπως αναφέρει το 50% των μισθωτών και συνταξιούχων βρίσκονται κάτω από το όριο αυτό με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν καθόλου φόρο, ενώ το ποσοστό αυτό στις άλλες χώρες της ΕΕ ανέρχεται μόλις σε 8%.

Δεύτερη πρόκληση. Αφορά στην αναποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης και της επακόλουθης αύξησης του χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην εφορία.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι συνολικά τα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο φτάνουν το 70% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Το πρόβλημα επιτείνεται από τις “πολιτικές παρεμβάσεις” στις φορολογικές αρχές, τις οποίες έχουν διακριβώσεις επανειλημμένως οι τεχνοκράτες του Ταμείου. 3.

Τρίτη πρόκληση. Οι τράπεζες και οι αδύναμοι ισολογισμοί τους σε συνάρτηση με τον τρόπο διοίκησης τους συνιστούν την τρίτη πρόκληση. Το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι οι προσπάθειες οι διοικήσεις των τραπεζών να λειτουργήσουν χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις δεν έχει ακόμη αποδώσει, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα έχουν συμβεί με την επιλογή του επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 4.

Τέταρτη πρόκληση. Οι δομικές ακαμψίες οι οποιίες εμποδίσουν την χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη της οικονομίας, αποτελούν την τέταρτη πρόκληση.

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι το βάρος της προσαρμογής που συντελέστηκε την περίοδο 2010-11 το έφεραν οι μισθωτοί. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει, παρά την σημαντική μείωση των μισθών, οι τιμές στην αγορά ελάχιστα μόνον έχουν προσαρμοστεί προς τα κάτω. Έτσι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων (σε όρους πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας) υπολείπεται κατά 5% έως 10%. Παράλληλα διαπιστώνεται ότι οι ανισότητες στην Ελλάδα έχουν οξυνθεί στην περίοδο της κρίσης.

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ μετά από αύξηση 0,4% το 2016 θα αυξηθεί κατά 2,7% φέτος. Για το 2018 η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 2,6% και το 2,4% το 2019. Το πρωτογενές πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό από 1% το 2016 θα φθάσει το 1,8% το 2018, πρόβλεψη η οποία ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την εκτίμηση του ΔΝΤ περί μη βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους. Ωστόσο οι προβλέψεις αυτές υπόκεινται σε κινδύνους και προϋποθέτουν κατά κύριο λόγο την έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής (Μνημονίου).

Η Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος είναι εξαιρετικά μη διαχειρίσιμο (highly unsustainable) τόσο εξαιτίας του ύψους του (προβλέπεται ότι θα φθάσει το 170% του ΑΕΠ το 2020 για να μειωθεί ελαφρώς στο 164% το 2022 μέχρι να εκτιναχθεί στο 275% το 2060), όσο και των χρηματοδοτικών αναγκών που θα χρειαστεί η χώρα για την εξυπηρέτηση του. Οι δαπάνες αυτές θα ξεπεράσουν το φράγμα του 15% του ΑΕΠ το 2024 και το 20% το 2031 για να φθάσουν το 33% το 2040.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι απαιτείται μία ουσιαστική αναδιάρθρωση των όρων των δανείων που έχουν χορηγήσει οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα προκειμένου να αποκατασταθεί η “βιωσιμότητα” του Χρέους.

Στον πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ προτείνει, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα κυμαίνονται μεσοπρόθεσμα στο 1% με 1,5% του ΑΕΠ μεταξύ άλλων:

– Να παραταθεί έως το 2040 η περίοδος χάριτος, το οποίο συνεπάγεται μία παράταση κατά 6 ετων των δανείων του ESM και κατά 17 έως 20 ετών για τα διακρατικά δάνεια και εκείνα που έχει χορηγήσει ο EFSF.

– Παράταση του χρόνου λήξης των δανείων έως το 2070, το οποίο οδηγεί σε παράταση του χρόνου αποπληρωμής των διακρατικών δανείων κατά 30 χρόνια, και έως 14 χρόνια για τα δάνεια του EFSF, και 10 χρόνια για τα δάνεια του ESM,.

– Αναβολή στην καταβολή τόκων έως το 2040 με κεφαλαιοποίηση τους. Η αποπληρωμή τους προτείνεται να επιμηκυνθεί έως το 2070 και να πραγματοποιηθεί με ισόποσες δόσεις.

– “Κλείδωμα των επιτοκίων” όλων των δανείων που έχουν χορηγήσει ο ESM και ο ΕFSF (περίπου 200 δια. ευρώ ή 113% του ΑΕΠ), τουλάχιστον για 30 χρόνια. Το επιτόκιο των δανείων αυτών δεν θα πρέπει να υπερβεί το 1,5%.

Το Ταμείο απαιτεί μείωση του αφορολόγητου προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να περικοπούν οι συντάξεις.


Ρoή Ειδήσεων