ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείδωσε το αφορολόγητο - Θα πληρώνει και ο μισθός των 400 ευρώ!

Κλείδωσε το αφορολόγητο - Θα πληρώνει και ο μισθός των 400 ευρώ!

Η κυβέρνηση και οι δανειστές συμφώνησαν να ισχύσει από το 2019 το μέτρο, μέσω του οποίου θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι κατά 1,9 δισ. ευρώ.

ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΤΟ 2019

Η εφημερίδα «Ειδήσεις» γράφει ότι έκλεισε οριστικά η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.900 ευρώ από 8.636 σήμερα, ή διαφορετικά της έκτωσης φόρου που θα ανέρχεται στα 1.400 ευρώ για τον άγαμο αντί των 1.900 που είναι σήμερα.

Το νέο φορολογικό καθεστώς θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2019 που θα δηλωθούν το 2020 αλλά οι παρακρατήσεις θα γίνονται από τις αρχές του χρόνου ισχύος.

Η Αθήνα συμφώνησε να κατέβει το αφορολόγητο προκειμένου να εξοικονομηθεί μια μονάδα του ΑΕΠ δηλαδή 1,8% δισ. ευρώ από τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές για την περίοδο μετά το 2018.

Στόχος είναι να αποφευχθούν δημοσιονομικές τρύπες στους προϋπολογισμούς των ετών 2019-21.

Η εξέλιξη αυτή θα πλήξει το σύνολο των φορολογουμένων κυρίως όμως όσους βρίσκοντα στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια ενώ πιθανή είναι και η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας και των συντελεστών.

Οπως επίσης αναμένεται και εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογουμένων που ήδη έχουν καταρρεύσει από τα βάρη.

Με βάση τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο φορολογικό για εισοδήματα από 491 ευρώ τον μήνα θα καταβάλλεται φόρος ενώ οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα αντιμετωπίσουν μεγάλες επιβαρύνσεις περίπου κατά 800 ευρώ ανά φορολογούμενο.